Pieczone żeberka
2023-06-20Wszystko o pomidorach w tunelu foliowym
2023-06-29Pieczarki są jednymi z najpopularniejszych grzybów. Zwłaszcza smażone czy pieczone mają ciekawy smak, który może urozmaicić wiele różnych potraw. Przy tym pieczarki są niskokaloryczne, zawierają dużo wody oraz błonnika i są źródłem niektórych witamin oraz przeciwutleniaczy. Odmiana portobello to nieco inna, różniąca się kolorem oz zwykłej pieczarka. Jest większa i bardziej mięsista, a kapelusz jest ciemny. Według smakoszy lepiej pochłania aromaty i ma ciekawszy smak. Nasza wersja to faszerowane pieczarki pieczone we frytkownicy beztłuszczowej, czyli idealna przekąska na śniadanie, przystawkę lub kolację.
Faszerowane pieczarki portobello
Stopień trudności łatwy2
porcje35
minut15
minutSkładniki
4 duże pieczarki portobello
80 g sera mozzarella
2 małe pomidory lub 1 duży
2 ząbki czosnku
2 szczypiorki
2 natki pietruszki
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz czarny, papryka chili
Przygotowanie
- Pieczarki umyj, osusz i oderwij nóżki.
- Nóżki utrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Kapelusze posmaruj oliwą, dopraw solą, pieprzem i papryką.
- Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobne kawałki.
- Połowę sera pokrój w plastry, połowę w małe w kawałki.
- Drobno posiekaj czosnek.
- Pomidory wymieszaj ze startymi nóżkami grzybów, z czosnkiem, kawałkami sera oraz posiekanym szczypiorkiem.
- Dodaj odrobinę oliwy, dopraw przyprawami i wymieszaj.
- Do kapeluszy pieczarek włóż farsz i nałóż na wierzch plasterki sera.
- Piecz we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 180ºC około 15-20 minut.
- Podawaj posypane natką pietruszki.
Uwagi
- Wybierz taką wielkość pieczarek, żeby 4 kapelusze zmieściły się w koszu frytkownicy. Najlepiej użyj do farszu pomidorów malinowych. Do farszu możesz dodać ubitą pianę z białek jaj, żeby był pulchniejszy. Zamiast pietruszki możesz użyć bazylii lub oregano.