Pączki z budyniem
2024-02-02Minipączki serowe
2024-02-02Faworki, a inaczej znane jako chruściki i chrust, to słodkie, delikatne i kruche ciastka w kształcie przewiniętej wstążki. Przygotowuje się je ze zbijanego ciasta śmietanowego. Przygotowane ciasto powinno być kilkakrotnie wałkowane, składane i tłuczone wałkiem, żeby wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Po schłodzeniu cienko rozwałkowane ciasto kroi się w nieduże, podłużne prostokąty. Następnie jeden z krótszych boków przeciąga się przez nacięcie pośrodku. Gotowe smaży się na głębokim tłuszczu, a potem posypuje cukrem pudrem. My przedstawiamy przepis na faworki w prostszej wersji.
Faworki są polskimi, niemieckimi oraz litewskimi, tradycyjnymi ciastkami. W oryginalnej recepturze wywodzą się z Litwy oraz Niemiec, i prawdopodobnie pochodzą już ze średniowiecza. Pierwotnie przygotowywano je z ciasta pączkowego.
Faworki – popularny deser w karnawale
Faworki są popularne w okresie karnawału, a także spożywane w tłusty czwartek i w ostatki. W 2011 roku „Śląski chrustek/chrust/faworki” wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi województwa śląskiego, w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Jako ciekawostkę można dodać, że polskie słowo faworki najprawdopodobniej jest zapożyczone z francuskiego „faveur”, co oznacza wąską, jedwabną wstążkę, wręczaną w czasie turniejów rycerzom przez damy dworskie. Na początku XX wieku pojawiła się nazwa chrust, pochodząca prawdopodobnie od białoruskiego oraz wileńskiego słowa „chrustać”, czyli chrupać.
Faworki
Kategoria: Desery, PrzepisyStopień trudności łatwy6
porcje40
minut10
minutSkładniki
300 g mąki
4 żółtka
4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
2 łyżki miękkiego masła
łyżka cukru pudru
łyżka spirytusu (opcjonalnie)
szczypta soli
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Na stolnicy uformuj kopiec z mąki posiekanej z masłem.
- Zrób dołek pośrodku i włóż tam pozostałe składniki.
- Zagarnij je do środka i wyrabiaj ciasto aż stanie się gładkie oraz jednolite.
- Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i odstaw na 15 minut do lodówki.
- Ciasto podziel na 2 części.
- Każdą część rozwałkuj na cienkie placki grubości 1 – 2 mm.
- Pokrój nożem paski o długości 10 cm i szerokości około 3 cm, ze ściętymi ukośnie krótszymi bokami.
- Pośrodku każdego prostokąta natnij nożem otwór.
- Przewijaj jeden z krótszych boków przez nacięty otwór.
- Złap za końce i delikatnie potrząśnij.
- W międzyczasie w szerokim garnku zacznij rozgrzewać tłuszcz do smażenia do 180ºC.
- Smaż faworki partiami około 1 minuty na każdej ze stron, aż uzyskają złoty kolor.
- Faworki odsącz na talerzach wyłożonych papierowymi ręczniczkami, i posyp po wystudzeniu cukrem pudrem.
Uwagi
- Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- Ciasto oczekujące na rozwałkowanie i przygotowanie faworków przykryj ściereczką, żeby nie obsychało.
- Podczas smażenia faworki nie powinny zarumienić się za mocno i być brązowe, ale złote.
- Możesz wypróbować wersję z wałkowanym ciastem: po wyrobieniu rozwałkuj ciasto, złóż na pól i znów rozwałkowuj, powtarzaj to kilka razy przez około 10 – 15 minut, raz po raz tłukąc je wałkiem.
- Dodatek spirytusu sprawia, że ciasto podczas smażenia nie chłonie tyle tłuszczu.