Zupa krem z dyni i batatów z imbirem
2023-10-30Kotlety wieprzowe ze schabu
2023-11-08Frittata jest potrawą pochodzącą z kuchni włoskiej. To rodzaj wytrawnego omletu na bazie jajek z różnymi dodatkami takimi jak warzywa, wędliny i sery. To idealna propozycja na pożywne śniadanie, ale też na ciepłą przekąskę, a nawet danie obiadowe. Słowo frittata dosłownie oznacza „smażony”, a my proponujemy usmażyć ją w zdrowszej wersji, czyli we frytkownicy beztłuszczowej. Dodatki do jajek to śmietanka, szynka, papryka, szpinak i ser, czyli idealne składniki na smaczne i pożywne danie śniadaniowe.
Papryka czerwona ma właściwości prozdrowotne, zawiera witaminy, antyoksydacyjne A i E, a także dużo witaminy C oraz związki mineralne, likopen, błonnik oraz beta-karoten i jest niskokaloryczna. Pieczona lub duszona zachowuje sporo składników odżywczych. Szpinak uznaje się za zdrowe warzywo, źródło wartości i składników odżywczych oraz naturalnych przeciwutleniaczy i witaminy C.
Frittata z papryką i szynką
Stopień trudności łatwy4
porcje55
minut35
minutSkładniki
8 dużych jajek
130 ml gęstej śmietanki
1 cebula
100 g papryki czerwonej
150 g szynki
150 g startego sera parmezanu lub grane padano
duża garść szpinaku (świeżego lub rozmrożonego)
oliwa z oliwek
sól i czarny pieprz mielony
Przygotowanie
- Szynkę pokrój w kostkę około 1 cm.
- Jajka wbij do miski, dodaj śmietankę, sól oraz pieprz i zmiksuj lub dokładnie wymieszaj.
- Dodaj szynkę oraz starty ser i i wymieszaj.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę.
- Umyte i oczyszczone papryki pokrój w kostkę około 1 cm.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż chwilę cebulę, dodaj paprykę i smaż około 10 minut.
- Dodaj szpinak i chwilę przesmaż.
- Do masy jajecznej dodaj podsmażone cebulę, papryki oraz szpinak i wymieszaj.
- Wylej masę do pojemnika frytkownicy beztłuszczowej nasmarowanego oliwą lub wyłożonego papierem do pieczenia, albo do foremki mieszczącej się w środku.
- Smaż frittatę we frytkownicy nagrzanej do 180ºC około 20 minut.
Uwagi
- Zależnie od preferencji, możesz użyć innego sera, także łagodniejszego w smaku.
- Jeśli chcesz zrobić danie obiadowe, możesz dodać 200 g ugotowanych ziemniaków. Pokrój je w plasterki i gotuj 10 minut w osolonej wodzie. Następnie ułóż je na dnie pojemnika frytkownicy, i na wierzch wylej masę jajeczną.