Ciasto bez pieczenia z galaretką i owocami
2023-03-27Pasztet z ziemniaków i cukinii
2023-03-27Frittata to danie kuchni włoskiej na bazie jajek, czyli rodzaj wytrawnego omletu. Słowo to oznacza „smażony”. Tak jak omlet, frittata może być daniem śniadaniowym, ale też obiadowym lub przekąską na ciepło. Do frittaty dodaje się różne składniki takie jak wędliny, warzywa czy sery. Nasza propozycja to frittata ze szparagami z frytkownicy beztłuszczowej. Tak przyrządzane dania są lekkie i zdrowsze, a warto dodać, że szparagi są lekkostrawne, ale sycące. Zawierają sporo błonnika i mają mało kalorii.
Frittata ze szparagami
Kategoria: Przepisy, Przystawki, ŚniadaniaStopień trudności łatwySkładniki
Około 400 g szparagów zielonych
400 g ziemniaków
8 dużych jajek
2 cebule
1 ząbek czosnku
100 g sera parmezanu lub grane padano
oliwa z oliwek
chili, sól i pieprz
Przygotowanie
- Zagotuj i osól wodę, gotuj w niej ziemniaki w plasterkach około 10 minut.
- Z umytych szparagów odetnij niejadalne części, czyli końcówki.
- Pokrój szparagi w kawałki.
- Na oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę razem, przesmaż z posiekanym czosnkiem i szparagami około 5 minut.
- Jajka wbij do miski, dodaj sól, pieprz oraz chili i zmiksuj.
- W pojemniku nasmarowanym oliwą frytkownicy beztłuszczowej układaj ziemniaki, cebulę i szparagi.
- Masą jajeczną zalej składniki.
- Wierzch frittaty posyp startym serem.
- Piecz we frytkownicy nagrzanej do 180ºC około 20 minut.
Uwagi
- Najlepiej do frittaty ze szparagami użyć małych ziemniaczków.