Stek z kalafiora
2023-09-21Sałatka z pieczonymi burakami i serem halloumi
2023-09-21Grzanki to ogólne określenie kawałków pieczywa podpieczonych w specjalnych opiekaczach czy w piekarniku. Zwykle jest to rodzaj chrupiących kanapek lub tostów na ciepło. Można je przygotować na wiele sposobów i z różnych składników. Oczywiście podstawą zawsze jest pieczywo, ale dodatki dowolne. My proponujemy grzanki z figami i serem camembert podpieczone we frytkownicy beztłuszczowej, To świetny pomysł na szybkie śniadanie lub pyszną przekąskę.
Figi są słodkie, ale dobrze komponują się z serami typu camembert, pleśniowy brie bądź kozimi z pleśnią. Ser sam w sobie jest idealnym dodatkiem do grzanek. Figi są bogatym źródłem błonnika pokarmowego oraz fitosteroli, witamin i minerałów. Ser camembert to źródło składników mineralnych oraz białka.
Grzanki z serem camembert i figami
Stopień trudności łatwy4
porcje15
minut8
minutSkładniki
4 kromki dobrego chleba (może być pełnoziarnisty)
około 200 g sera camembert
2 świeże figi
garść rukoli
4 łyżeczki syropu klonowego lub z agawy
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich lub innych nasion
Przygotowanie
- Ser pokrój w równe plastry.
- Na chleb połóż plastry sera tak, żeby pokryły prawie całe kromki.
- Zapiekaj we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 180ºC około 8 minut, tak żeby grzanki były chrupiące, a ser lekko roztopiony.
- Podpraż na patelni posiekane orzechy.
- Rukolę i figi umyj.
- Odkrój z fig ogonki i pokrój w plasterki.
- Na podpieczone grzanki nałóż plasterki fig, a na nie rukolę.
- Posyp orzechami i polej syropem.
Uwagi
- Zamiast sera camembert możesz użyć miękkiego sera koziego.
- Zależnie od preferencji możesz użyć innego, ulubionego pieczywa.
- Możesz wypróbować wytrawną wersję tego przepisu z dodatkiem szynki prosciutto.
- W wersji słodszej oprócz fig, do grzanek możesz dodać gruszki pokrojonej w cienkie plasterki i całość polać miodem zamiast syropem.