Ajvar – pasta z papryki
2024-02-15Mięsna pasta na kanapki
2024-02-16Tradycyjne kanapki, czy to śniadaniowe czy na kolację, przygotowuje się na pieczywie z wędliną, kiełbasą lub serem i innymi dodatkami. Żeby przełamać tą rutynę, można wykorzystać różne pasty kanapkowe, a nawet przygotować je samodzielnie. Dzięki temu możemy użyć ulubione, ale też zdrowe składniki, i to bez dodatku na przykład konserwantów. Nasza propozycja to hummus, ale też dość nietypowy, bo z buraka. Wystarczy blender, i pyszna, zdrowa pasta na kanapki gotowa.
Hummus – pasta z Bliskiego Wschodu
Hummus jest rodzajem pasty do smarowania między innymi pieczywa. To pasta pochodząca z Bliskiego Wschodu, z azjatyckiego wybrzeża Morza Śródziemnego. W tych krajach, jak i na północy Afryki jest bardzo popularna, i dodawana niemal do wszystkich posiłków. Tradycyjny hummus przygotowuje się z gotowanej ciecierzycy lub innych warzyw strączkowych, z dodatkiem pasty tahini. Wykazuje sporo właściwości prozdrowotnych i jest źródłem wielu składników odżywczych. Nasza mniej klasyczna wersja z burakiem też jest wartościowa, ze względu na właściwości buraka.
Niestandardowa wersja – hummus z burakiem
Choć nie każdy lubi buraki, w odpowiedniej formie mogą przypaść do smaku każdemu. Mają działanie prozdrowotne i są niskokaloryczne. Dostarczają witaminy, minerały, kwas foliowy, antyoksydanty oraz inne składniki odżywcze. Ciecierzyca także ma właściwości prozdrowotne, jest źródłem błonnika pokarmowego, witamin, minerałów, białka, antyoksydantów i złożonych węglowodanów. Dodatek buraka nada paście niesamowitego koloru.
Hummus z burakiem
Kategoria: przepisyStopień trudności łatwyok. 380
gram10
minut850
kcalSkładniki
1 puszka ciecierzycy w zalewie – około 200 g
2 duże buraki
2 ząbki czosnku
2 łyżki pasty tahini
sok z połowy cytryny
sól do smaku
pół łyżeczki mielonego kminu (można pominąć)
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Buraki umyj, osusz i upiecz w folii w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez około 30 minut.
- Po wystudzeniu obierz buraki i pokrój w kawałki.
- Ciecierzycę odsącz z zalewy, zalewę zostaw.
- Czosnek obierz.
- Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na gładką masę, dopiero pod koniec doprawiając do smaku solą i sokiem z cytryny.
- W razie potrzeby dodaj trochę zalewy, jeśli pasta będzie za gęsta.
- Podawaj z pieczywem, posypane sezamem lub czarnuszką.
Uwagi
- Możesz użyć surową ciecierzycę, namoczyć dzień wcześniej, przepłukać i ugotować do miękkości.
- Zamiast piec, możesz buraka ugotować, choć pieczone są słodsze i smaczniejsze.