Koktajl mandarynkowy
2023-12-06Kotlety rybne z sandacza
2023-12-06Pierwsze skojarzenie jabłka oraz cynamonu przywodzi na myśl jesień i szarlotkę. Ale ciasta oraz aromatyczne przyprawy kojarzą się także ze Świętami. Przed Bożym Narodzeniem w domach unoszą się smakowite zapachy, pojawiają się najróżniejsze potrawy i wypieki. Szarlotkę można upiec, ale można też przygotować bardziej nowatorską wersję. My proponujemy ciasto w innej odsłonie. Coś do popicia, czyli koktajl a’la szarlotka z jabłkiem oraz cynamonem. To idealne połączenie na całą jesień i zimę.
Jabłka wykazują różne prozdrowotne właściwości i mają niski indeks glikemiczny. Są źródłem wielu składników odżywczych, witamin, minerałów, antyoksydantów, błonnika, pektyn i kwasu foliowego. Najwięcej substancji odżywczych i witamin znajduje się w skórce jabłka. Dlatego warto wybierać jabłka nie pryskane, bo w koktajlu można użyć także skórek. Cynamon ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, dezynfekujące, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antyoksydacyjne. Rozgrzewa i przyspiesza przemianę materii.
Koktajl a’la szarlotka (jabłko i cynamon)
Stopień trudności łatwy4
porcje30
minut300
kcalSkładniki
4 jabłka
1/2 szklanki soku jabłkowego (opcjonalnie wody)
300 – 400 ml wody
2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie miodu)
2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie 2 łyżki płatków lub otrębów owsianych
Przygotowanie
- Jabłka umyj, zostaw skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- W rondlu zagotuj jabłka w soku jabłkowym z łyżeczką cynamonu.
- Duś na mniejszym ogniu około 10 – 15 minut, żeby jabłka za bardzo się nie rozgotowały.
- Do pojemnika blendera wlej wodę, dodaj jabłka oraz pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę.
- Podawaj udekorowane szczyptą cynamonu.
Uwagi
- Zamiast wody możesz użyć mleka roślinnego, na przykład owsianego, zwłaszcza jeśli dodajesz płatki. Albo wymieszać pół na pół wodę z sokiem z jabłek.
- Użyj takiej ilości płynu, żeby uzyskać pożądaną konsystencję koktajlu.
- Możesz wybrać jabłka o ulubionym smaku, słodsze lub kwaśniejsze.
- Jeśli wybierasz słodkie jabłka, do prażenia dodaj trochę soku z cytryny, jeśli są kwaskowe dodaj trochę cukru.
- Jeśli wolisz smak surowych jabłek, możesz pominąć ich prażenie lub zrobić pół na pół.