Frytki z bakłażana w panierce
2023-08-28Koktajl śliwkowy
2023-08-30Warzywne czy owocowe – koktajle to świetna okazja do włączenia do diety cennych witamin i składników mineralnych. Mogą być zarówno smacznym napojem, jak i pożywnym śniadaniem. Można także wykorzystać do ich przygotowania sezonowe owoce i warzywa. My proponujemy koktajl z dyni, czyli jesiennego warzywa. Wystarczy blender i koktajl gotowy do spożycia, albo zabrania na wynos. Dynię można jeść na surowo, ale jest twarda, więc trzeba ją odpowiednio rozdrobnić.
Dynia jak większość warzyw wykazuje pozytywne działanie na organizm człowieka. Jest bogata w witaminy i minerały, zawiera też białko i błonnik pokarmowy, kwas foliowy i niacyny oraz beta-karoten. Dynia ma dość łagodny smak, więc dodatek soku i jabłka nieco ożywi koktajl. Jabłko też zawiera witaminy i minerały, a także antyoksydanty i błonnik pokarmowy. Soki owocowe również są bardzo zdrowe.
Koktajl z dyni z jabłkiem
Stopień trudności łatwy2
porcje15
minut400
kcalSkładniki
200 g świeżej dyni (waga po obraniu ze skóry)
250 ml mleka roślinnego
120 ml soku jabłkowego
1 średnie jabłko
łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
- Dynię obierz ze skórki, pozbądź się pestek i pokrój na mniejsze kawałki.
- Jabłko umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
- Wrzuć owoce do blendera, dodaj mleko, sok oraz cynamon i zmiksuj tak, żeby dynia się dobrze rozdrobniła.
Uwagi
- Zależnie od preferencji, możesz wybrać słodkie jabłko lub dodać do koktajlu łyżkę miodu.
- Możesz użyć soku jabłkowego z kartonika, ale najlepiej użyć świeżo wyciśniętego.