Morelowe smoothie
2024-05-13Koktajl z kalarepą
2024-05-14Koktajle owocowe to bardzo często bomby witaminowe. Poza tym owoce zawierają bardzo wiele innych składników odżywczych, które w tej postaci można przemycić do diety. Warto je do niej włączać ze względu na różne właściwości i korzyści zdrowotne. Koktajle można przygotowywać zarówno ze świeżych oraz rodzimych owoców sezonowych, jak i tropikalnych, dostępnych przez cały rok. Takim owocem jest melon, w Polsce popularny w odmianie miodowy. Ma pyszny, soczysty i słodki smak. Jest to owoc najczęściej jadany na surowo. Idealnie nadaje się do deserów i koktajli, a nawet do sałatek. Napoje na jego bazie każdego przeniosą w egzotyczne klimaty. Są świetne na lato, bo ten owoc zawiera dużo wody. Przedstawiamy przepis na koktajl z melonem, który łatwo można przygotować w blenderze.
Melon – pochodzenie i właściwości
Melon, a właściwie ogórek melon, a z greckiego „miękkie jabłko”, to gatunek ogórka należący do rodziny dyniowatych. Jest to roślina o jadalnych owocach, uprawiana w wielu miejscach na świecie w różnych odmianach. Prawdopodobnie pochodzi z Afryki, gdzie była znana od bardzo dawna, skąd miała dotrzeć do Azji, a potem do Południowej i Środkowej Europy. W Polsce uprawiana jest od XVII wieku. Na terenach Afryki i Azji o umiarkowanym oraz tropikalnym klimacie oraz w Australii rośnie dziko.
Melony są niskokaloryczne i zawierają prawie 90 % wody. A także naturalne przeciwutleniacze karotenoidy, sporo beta-karotenu, potasu oraz innych mikro i makroelementów. Poza tym są bogate w witaminy A i C oraz witaminy z grupy B. Wykazują wiele dobroczynnych właściwości prozdrowotnych, korzystnie wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. Te niskokaloryczne owoce są polecane osobom, które się odchudzają. Ze względu na swój smak, mogą stanowić substytut słodyczy. Niestety mają wysoki indeks glikemiczny.
Co ciekawe, melony swoje zastosowanie znajdują też w kosmetyce. Mają właściwości ujędrniające, a także kojące dla podrażnionej skóry.
Melon miodowy ma gładką powierzchnię, niekiedy siateczkowatą. Soczysty miąższ ma słodki smak i biały, pomarańczowy lub zielony kolor. Jest źródłem witamin, potasu oraz kwasu foliowego.
Koktajl z melonem
Kategoria: koktajl, koktajl z melonem, melon, owoce, nutri, blender, deser, przepisyStopień trudności łatwy2
porcje15
minut100
kcalSkładniki
350 g melona miodowego po pokrojeniu – około połowa owocu
150 ml mleka migdałowego
100 ml jogurtu naturalnego
50 g migdałów
garść listków świeżej mięty
sok z 1 limonki
Przygotowanie
- Miętę umyj i osusz.
- Wyciśnij sok z limonki.
- Migdały zblanszuj i obierz ze skórki.
- Melona obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kawałki.
- W blenderze zmiksuj melona z migdałami, sokiem z limonki i miętą.
- Dodaj jogurt oraz mleko i zmiksuj na gładką konsystencję.
- Podawaj koktajl udekorowany listkami mięty.
Uwagi
- Kaloryczność tego koktajlu melonowego w głównej mierze pochodzi od migdałów. Możesz je pominąć, uzyskując około 100 kcal na 100 g.