Rozgrzewający koktajl korzenny
2023-08-30Koktajl z figami
2023-08-30Koktajle stwarzają mnóstwo możliwości jeśli chodzi o składniki i dodatki, ale także ich połączenia. Jak również co do różnych właściwości, w tym prozdrowotnych, które mogą wykazywać. Wszystko zależy od użytych składników. Przy tym koktajle można bardzo szybko przygotować w blenderze. Nasza propozycja to koktajl z żurawiną oraz owocem mango i malinami. Warto wykorzystać świeżą żurawinę, kiedy jest na nią sezon, czyli jesienią.
Żurawina to owoc jagodowy, które są uznawane za najzdrowsze. Ma cierpko-kwaśny smak, ale za to zawiera substancje o działaniu leczniczym. Są to między innymi witaminy i minerały, błonnik, tanina i antyoksydanty. Ze względu jednak na kwaśny smak, żurawinę stosuje się zwykle jako dodatek, na przykład właśnie do koktajli. Idealne do nich jest też kremowe mango o słodkim smaku z lekko kwaśną nutą. Jest bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Maliny także mają właściwości odżywcze. Nasiona chia są zdrowe i bogate w witaminy, minerały, białko, błonnik i kwasy tłuszczowe omega 3.
Koktajl z żurawiną i mango
Stopień trudności łatwy2
porcje10
minut120
kcalSkładniki
400 ml niegazowanej wody mineralnej
300 g dojrzałego mango – około 1 duży owoc bez pestki
50 g świeżej żurawiny
garść malin
2 łyżki nasion chia
10 listków mięty
2 łyżki miodu do smaku – opcjonalnie
Przygotowanie
- Maliny oraz żurawinę umyj i osusz.
- Mango umyj, obierz ze skórki, usuń pestkę i pokrój w mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze z wodą.
Uwagi
- Użyj tyle wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję koktajlu.
- Poza sezonem możesz użyć suszonej żurawiny, a także zastąpić mango bananem, a wodę mlekiem roślinnym.
- Najlepiej użyć niesłodzonej żurawiny lub z małą zawartością cukru.
- Suszona żurawina może być dużo bardziej kaloryczna.