Koktajl a’la szarlotka (jabłko i cynamon)
2023-12-06Pierś z kaczki
2023-12-06Kotlety rybne to propozycja nie tylko na piątkowy obiad. Można je podawać również na Wigilię. Jest to inna wersja niż tradycyjnie smażona ryba, może spodobać się zwłaszcza dzieciom, ale nie tylko. Są apetyczne, smaczne i zdrowe. My przedstawiamy kotlety rybne z sandacza, może to być alternatywa dla osób, które nie przepadają za tradycyjnym karpiem. Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej będą chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Dla niektórych sandacz jest uznawany za najsmaczniejszą rybę słodkowodną.
Ryby są bogate w cenne dla zdrowia składniki odżywcze. Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, białko, witaminy oraz minerały. To jeden z niezbędnych elementów zbilansowanej diety i warto sięgać po nie po nie 2 – 3 razy w tygodniu. Mięso sandacza ma delikatny, maślany smak i jest chude. Stanowi bogate źródło białka, retinolu, cennych minerałów oraz witamin, posiada też inne właściwości odżywcze i zdrowotne. Jest lekkostrawny oraz niskotłuszczowy. Warto dodać, że najsmaczniejsze są dania z ryb świeżych.
Kotlety rybne z sandacza
Stopień trudności łatwy4
porcje50
minut30
minutSkładniki
500 g filetów rybnych z sandacza
1 cebula
1 bułka kajzerka (najlepiej czerstwa)
2 małe jajka lub 1 duże
bułka tarta
mały pęczek pietruszki
sól i czarny pieprz po płaskiej łyżeczce
olej roślinny
opcjonalnie 2 ugotowane ziemniaki zmielone razem z rybą
Przygotowanie
- Bułkę namocz w wodzie.
- Cebulę drobno pokrój, podsmaż na oleju i odstaw do ostygnięcia.
- Pietruszkę posiekaj.
- Filety rybne zmiel w maszynce na średnich oczkach.
- Po rybie zmiel dobrze odsączoną bułkę.
- W misce dokładnie wymieszaj zmieloną rybę i bułkę z cebulą, pietruszką oraz jajkiem.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Do masy uformuj 8 kotletów i obtocz je w bułce tartej.
- Smaż kotlety partiami po jednej warstwie we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 180ºC około 10 – 15 minut, w połowie przewracając je na drugą stronę, aż uzyskają złoto-brązowy kolor.
Uwagi
- Jeśli używasz mrożonej ryby, odsącz ją z nadmiaru wody po rozmrożeniu i przed mieleniem.
Zależnie od smaku, zamiast pietruszki możesz użyć koperku.
Zamiast cebuli możesz dodać szczypiorek.
Kotlety możesz podawać z sosem ze śmietanki 36% wymieszanej z jogurtem naturalnym i pietruszką lub koperkiem – zależnie którego zioła używasz.