Frittata z papryką i szynką
2023-11-08Wegetariański pasztet z soczewicy
2023-11-08Kotlety ze schabu od razu kojarzą się z tradycyjnym schabowym w panierce z bułki tartej. Jednak tą część wieprzowiny można przygotować na wiele innych sposobów, także bez panierowania. My przedstawiamy taką właśnie mniej klasyczną wersję, czyli kotlety wieprzowe przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej, w nowatorskiej wersji. Smażone gorącym powietrzem nie staną się suche, a będą soczyste i wilgotne.
Tradycyjne kotlety schabowe przybyły na ziemie polskie w XIX wieku, ale popularność zdobyły dopiero w czasach komunistycznych. Uważany wcześniej za mięso nieczyste, niezdrowe oraz pospolite i kojarzone z niższymi warstwami społecznymi, schab jest źródłem wielu składników odżywczych. Do tego jest mięsem chudym z niewielką ilością cholesterolu.
Kotlety wieprzowe ze schabu
Stopień trudności łatwy2
porcje20
minut10
minutSkładniki
2 wieprzowe kotlety ze schabu – około 1 cm 2 gałązki tymianku
oliwa z oliwek
łyżka musztardy
pół łyżki soli
pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
odrobina cebuli i czosnku w proszku (po około ćwierć łyżeczki)
słodka papryka
Przygotowanie
- Listki tymianku drobno posiekaj.
- W misce wymieszaj oliwę z oliwy z musztardą, tymiankiem, cebulą, czosnkiem, pieprzem, papryką i solą.
- Kotlety osusz papierowym ręczniczkiem.
- Obtaczaj dokładnie kotlety w marynacie, nacierając nią mięso.
- Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
- Wyjmij kotlety z lodówki na godzinę przed smażeniem.
- Piecz kotlety ułożone obok siebie w pojemniku frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 200 °C od 10 do 15 minut, zależnie od grubości mięsa i pożądanego stopnia miękkości, w połowie przewracając
Uwagi
- Po wyjęciu z marynaty możesz delikatnie osuszyć kotlety z nadmiaru wilgoci papierowym ręczniczkiem.
- Temperatura gotowych kotletów powinna wynosić 63°C.
- Po usmażeniu pozwól kotletom chwilę odpocząć.
- Kotlety wieprzowe ze schabu dobrze smakują podane z sałatką z pomidorków koktajlowych. Wymieszaj je z oliwą z oliwek, posiekaną czerwoną cebulką, ząbkiem czosnku, listkami tymianku, solą i pieprzem.