Pikantna zupa krem z czerwonej soczewicy
2024-09-18Kalafiorowa zupa krem
2024-09-20Zupy kremy zachęcają swoją jedwabistą konsystencją. Dają mnóstwo możliwości co do wykorzystania i miksowania składników. Mogą być sycące, delikatne, orzeźwiające, pikantne albo rozgrzewające. Sposób przygotowania też może być różny. Jednym z nich jest wykorzystanie uprzednio pieczonych warzyw. Smakują zupełnie inaczej niż te gotowane. Zyskują na smaku, a cały aromat oddają zupie. Poza tym pieczenie pozwala zachować ich pełną wartość. Dlatego my przygotowaliśmy przepis na kremową zupę z pieczonych warzyw.
Warzywa z piekarnika – dlaczego warto je piec
Warzywa to bogactwo witamin, makro i mikroelementów oraz innych cennych składników odżywczych. Pieczone w piekarniku są coraz popularniejszą alternatywą dla tradycyjnego gotowania w wodzie. Równie smaczną i zdrową. To sposób, żeby przygotować je inaczej niż zawsze. Mają inną strukturę oraz wyjątkowy smak i są bardziej aromatyczne. A piec można niemal wszystkie warzywa, wyjątkiem jest tu brokuł. Choć oczywiście zależnie od struktury i twardości, mogą wymagać różnego czasu oraz temperatury pieczenia.
Pieczenie warzyw pozwala wydobyć z nich głębię smaków i aromatów, a z niektórych naturalną słodycz. Naturalne cukry z warzyw są karmelizowane, co zwiększa smak i aromat. Nabierają słodkawej i orzechowej nuty. Są bardziej apetyczne także ze względu na chrupiącą z zewnątrz i kremową w środku teksturę. Proces pieczenia redukuje też część wody z warzyw, więc ich smak jest bardziej wyrazisty. Pozwala też na skoncentrowanie składników odżywczych. Poza tym warzywa z piekarnika zachowują wszystkie najważniejsze składniki oraz wartości odżywcze. Gdy są tradycyjnie gotowane, spora część tego zostaje w wodzie, która je wymywa, a którą wraz z cennymi substancjami i witaminami potem się wylewa. Szacuje się, że może to być nawet 40%.
Pieczenie warzyw nie wymaga nadzoru, a do tego można je przechowywać w lodówce nawet kilka dni. A także wykorzystywać na wiele sposobów. Jako samodzielne danie lub przekąskę, dodatek do dania głównego i innych potraw, do farszów, past, zup i sosów oraz do sałatek. To zachęta do kulinarnych eksperymentów. A jednym z nich jest kremowa zupa z pieczonych warzyw. W naszej wersji wykorzystujemy te swojskie. Świetnym dodatkiem będą grzanki oraz świeże zioła.
Kremowa zupa z pieczonych warzyw
Kategoria: kremowa zupa z pieczonych warzyw, nutri, blender, blender kielichowy, zupa, zupa krem, obiad, warzywa, pieczone warzywa, zupa z pieczonych warzyw4
porcje40
minut25
minutSkładniki
około litr bulionu warzywnego lub mięsnego
2 średnie ziemniaki
3 średnie marchewki
1 większa pietruszka
kawałek selera – połowa średniego
1 cebula
mała główka czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
po pół łyżeczki papryki ostrej i wędzonej
opcjonalnie suszony rozmaryn
sól i pieprz
grzanki i natka pietruszki do podania
Przygotowanie
- Cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek przekrój na pół w poprzek ząbków.
- Selera i pietruszkę obierz, ziemniaki i marchewkę dokładnie wyszoruj, pokrój w średnią kostkę.
- Połóż warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Polej oliwą i oprósz przyprawami, przemieszaj, żeby równo się pokryły.
- Dodaj skropiony oliwą czosnek.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC bez termoobiegu około 30 minut, tyle, żeby warzywa stały się miękkie.
- W międzyczasie w garnku z grubym dnem rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij cebulę.
- Dodaj warzywa i wyciśnięty czosnek, zalej bulionem, zagotuj i pogotuj około 10 minut. Dodaj tyle bulionu, żeby zakrył warzywa.
- Zmiksuj całość, w razie potrzeby dodaj bulion do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Podawaj z natką i grzankami.
Uwagi
- Możesz dodać do miksowania trochę śmietanki kremówki.
- Czosnek może zrobić się podczas pieczenia gorzki, w razie potrzeby wyjmij go wcześniej.
- Jeśli chcesz uzyskać pełniejsze danie, podawaj zupę z pulpecikami.