Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym
2024-08-26Pikantna zupa krem z czerwonej soczewicy
2024-09-18Potrawę jaką jest kurczak w sosie curry, zna chyba każdy miłośnik orientalnych smaków. Wykorzystuje się w niej bardzo popularne mięso z piersi kurczaka. Poza tym oczywiście pojawia się przyprawa curry, a konkretnie sos na jej bazie. Sos jak na azjatycką kuchnię przystało, jest ostry. Jednak stopień ostrości można dopasować do własnego smaku ilością dodawanej przyprawy lub pasty.
Często danie to podawane jest z ryżem, który świetnie smakuje z mięsem w aromatycznym sosie. Ma neutralny smak, więc może nabierać tego aromatu. Dlatego my przedstawiamy przepis na kurczaka w sosie curry z ryżem. Kurczak oraz ryż to sprawdzony i zawsze udany duet obiadowy. Jak się okazuje, choć curry jako takie pochodzi z Indii, w połączeniu z ryżem bardziej nawiązuje do Japonii. Poza tym samo pojęcie nie jest tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać.
Czym jest i skąd pochodzi curry?
Nazwa curry pochodzi od słowa „khari” z południowo-indyjskiego języka tamilskiego, dosłownie oznaczającego sos. Przybyli tam w XV wieku Portugalczycy w poszukiwaniu cennych przypraw, mieli zaczerpnąć to słowo od miejscowej ludności na określenie tamtejszych, pikantnych gulaszy, czyli sosu z gotowanymi mięsem lub warzywami.
W kuchni indyjskiej to ogólne pojęcie. Tak nazywa się przede wszystkim sposób przyrządzania potraw. Składników takich jak mięso, ryby czy warzywa w sosie, podawanych jako danie główne. Pod tą samą nazwą taka potrawa jest znana w wielu krajach Azji południowo-wschodniej.
Potrawa czy przyprawa?
Znane nam curry i sama nazwa nie oddają konkretnej potrawy z Indii. Na Zachodzie ta nazwa kojarzona jest z aromatyczną, gotową mieszanką sproszkowanych przypraw. Zasadniczo wywodzącą się z Indii, ale typową dla kuchni południowo-azjatyckiej i popularną na całym świecie. W tej postaci do niedawna rzadko spotykaną w Indiach. Zwyczaj mielenia przypraw, w formie na zapas, wymyślili kolonizatorzy brytyjscy w XVIII wieku. Chcieli stworzyć mieszankę, która miała przypominać smak dania indyjskiego. Dostosowaną do europejskich smaków i gustów. W Indiach jest wciąż produkowana, ale głównie na eksport, bo nie do końca odpowiada indyjskiemu smakowi.
Dlatego przyprawy curry w świecie zachodnim mają dość standardowy smak, a ich wybór jest ograniczony. Choć podobna mieszanka garam masala stosowana jest na północy tego kraju. Jednak to znane nam jest zbliżone do pierwowzoru tamilskiego. Gotowe mieszanki dostępne w naszych sklepach to głównie indyjskie curry żółte, czerwone i zielone oraz ostrzejsze brązowe ze Sri Lanki. Niekiedy, zwłaszcza w kuchni tajskiej, mieszane są z olejem lub indyjskim masłem klarowanym ghi, w wyniku czego powstaje pasta curry.
Indyjskie masale
Obecnie w kuchni indyjskiej można spotkać różne mieszanki ziół i przypraw, tak zwane masale, których odmianą jest curry. Zwykle są przygotowywane na świeżo i ze świeżych składników w moździerzu. Odmienne smaki masale oraz curry zawdzięczają odpowiedniemu dobraniu przypraw. Ich zestawienia, proporcje, ostrość i barwa zależą od regionu. Podstawa to kurkuma odpowiadająca za kolor, kmin rzymski, kolendra i pieprz czarny. Poza tym mogą to być papryka mielona, kardamon, cynamon i imbir. Jak również sól, goździki, gałka muszkatołowa, chili, gorczyca, szalotka i czosnek. Takie kombinacje nadają potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Warto dodać, że mają również pozytywne działanie na zdrowie.
Wersja z ryżem z Japonii
Potrawa curry z ryżem o nazwie „kare raisu” jest jej wersją japońską, adaptowaną do tamtejszych zwyczajów. Choć ma zagraniczne pochodzenie, niektórzy uważają ją za jedno z japońskich dań narodowych. Co ciekawe, zostało tam rozpropagowane przez wspomnianych wcześniej brytyjskich kolonizatorów. W wieku XIX, kiedy Japonia zyskała suwerenność od władzy shiogunów, brytyjscy handlarze przywieźli tam indyjskie przyprawy. Curry zyskało w Japonii sporą popularność i różne zastosowania. Najpopularniejsza jest właśnie wersja z ryżem i sosem z mięsem, warzywami oraz przyprawami curry. Taka forma podania zdarza się też w Indiach, ale często jest to makaron ryżowy, chlebek naan czy naleśniki papadam.
Podsumowując – curry to pikantne danie wywodzące się z kuchni indyjskiej. A także przyprawa będąca mieszanką z szerokiej gamy specyficznych i charakterystycznych dla kuchni indyjskiej oraz południowo-azjatyckiej przypraw i smaków. Jako ciekawostkę można dodać, że w południowych Indiach i na Sri Lance rośnie drzewo z liśćmi tak nazywanymi. W kuchni indyjskiej używa się ich jak liście laurowe do różnych potraw, ale nie wchodzą w skład przypraw curry.
Kurczak w sosie curry
Kategoria: kurczak w sosie curry, kurczak, kurczak w sosie, sos curry, curry, obiad, ryż, przepisyStopień trudności łatwy6
porcji1
godzina30
minutSkładniki
500 g filetu z piersi kurczaka
1 nieduża żółta papryka
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
150 ml śmietanki 18%
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki przyprawy curry
łyżka żółtej pasty curry
opcjonalnie łyżka soku z limonki
odrobina papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku
kawałek 2 cm świeżego imbiru (jeśli nie ma go w mieszance)
200 g ryżu basmati
świeża kolendra
Przygotowanie
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w średnią kostkę, marchewkę w nieduże słupki.
- Cebulę pokrój w piórka, czosnek i imbir zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę około 2 cm lub w paski, dopraw solą i pieprzem.
- Wymieszaj w misce łyżkę oliwy z przyprawą curry oraz papryką słodką.
- Włóż mięso do miski i wymieszaj, żeby obtoczyć każdy kawałek, odstaw na trochę do zamarynowania.
- Na dużej patelni rozgrzej pozostałą oliwę.
- Podsmaż chwilę cebulę na średniej mocy, dodaj paprykę oraz marchewkę, wymieszaj i smaż około 10 minut.
- Dodaj kurczaka, czosnek oraz imbir, wymieszaj i smaż kilka minut, aż mięso nabierze złocistego koloru z każdej strony.
- W międzyczasie nastaw ryż oraz podgrzej bulion i gorący wlej na patelnię.
- Dodaj pastę curry i smaż około 5 minut, raz po raz mieszając.
- Dodaj zahartowaną śmietankę, wymieszaj i smaż kolejne 5 minut, w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
- Przed podaniem sprawdź smak. Jeśli nie jest ostry, możesz dodać trochę pasty, jeśli jest za ostry trochę śmietanki. Dla dodania kwasowości możesz też dodać sok z limonki.
- Podawaj kurczaka z ryżem, posypanego świeżą kolendrą.
Uwagi
- Pierś z kurczaka używa się na Zachodzie, w oryginale zwykle są to inne części. Możesz użyć oczyszczonych z kości i skóry udek lub podudzi albo wymieszać je z piersią.
- Przed smażeniem możesz obtoczyć mięso w mące lub w razie potrzeby dodać jej trochę pod koniec, żeby sos zgęstniał.
- Śmietanę możesz zastąpić gęstym mleczkiem kokosowym.
- Możesz samodzielnie przygotować mieszankę wybranych przypraw, na przykład kurkumy, kminu, kardamonu, cynamonu, słodkiej papryki, pieprzu, gałki, imbiru i chili. Albo innych ulubionych.