Faworki
2024-02-02Chruściki budyniowe
2024-02-02Tradycyjne pączki nieodłącznie kojarzą się z tłustym czwartkiem. Niekiedy można je też spotkać je w wersji mini, także z nadzieniem. Ale są również bardzo popularne i pyszne minipączki serowe. Sprawdzą się nie tylko na ostatki, ale też do popołudniowej kawy. Lubią je i dorośli i dzieci. Są proste oraz szybkie w przygotowaniu, w porównaniu do tradycyjnych pączków. Zamiast drożdży często używa się proszku do pieczenia, więc nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Są miękkie i puszyste, a smak twarożku jest wyśmienity.
Minipączki serowe
Stopień trudności łatwy4
porcje30
minut20
minutSkładniki
300 g twarogu półtłustego
300 g mąki pszennej
3 jajka
4 łyżki cukru (może być cukier puder)
1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
cukier puder do posypania
olej roślinny do smażenia 1 litr
Przygotowanie
- Twaróg w kostce nieco rozetrzyj w misce widelcem.
- Dodaj wszystkie składniki i wymieszaj, a następnie wyrabiaj ręką, ciasto będzie luźne i klejące.
- Z ciasta uformuj kulki.
- W garnku rozgrzej olej do temperatury 170ºC.
- Smaż mini pączki partiami, żeby swobodnie pływały zanurzone przynajmniej do połowy około 2 -3 minuty na rumiany kolor, obracając i pilnując temperaturę tłuszczu, żeby za szybko się nie zarumieniły, i dosmażyły w środku.
- Mini pączki odsącz na talerzach wyłożonych papierowymi ręczniczkami, i posyp po wystudzeniu cukrem pudrem.
Uwagi
- Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- Do wyrabiania ciasta, żeby się nie kleiło, zwilż lekko dłonie wodą, olejem lub oprósz mąką, podobnie po formowaniu każdej kulki.