Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi
2022-06-24Co jeść latem, czyli warzywa i owoce sezonowe
2022-06-28Pieczarka to popularny grzyb, który często używany jest do różnego rodzaju dań. Dowiedz się, jak odpowiednio smażyć pieczarki, a dodatkowo przeczytaj nasz przepis na pieczarki z jajkiem w 5 prostych krokach. Do smażenia polecamy nasze patelnie ze sklepu TV Okazje.
Jak usmażyć pieczarki? Przepis na pieczarki z jajkiem w 3 krokach
Rodzaj kuchni: Przepisy, ObiadStopień trudności ŁatwyPorcje
2
porcjeCzas przygotowania
30
minutCzas smażenia
10
minutKalorie
643
kcalPieczarki są niskokaloryczne – mają zaledwie 22 kcal w 100 gramach. Mają za to dużo wartościowych składników odżywczych, takich jak: błonnik, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, kwas pantotenowy, kobalamina i lektyna.
Składniki
3 jajka
100g pieczarek
Masło do smażenia
Jedna świeża cebula
Przygotowanie
- Umyj pieczarki lub jeśli wolisz to najpierw je obierz ze skórki, następnie pokrój w kostkę lub paski. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
- Wrzuć jajka do niewielkiej miski i roztrzep tak, by uzyskać jednolitą masę (białko musi połączyć się z żółtkiem).
- Rozgrzej masło na patelni i dorzuć cebulę, smaż do momentu uzyskania zeszklenia. Dodaj pieczarki, smaż je do uzyskania miękkości i odparowania wody. Dodaj pieprz i sól.
- Pieczarki i cebulę zalej przygotowaną wcześniej masą jajeczną. Dokładnie wymieszaj całość i smaż przez kilka minut. Pilnuj aby jajko nie przypaliło się.
- Pieczarki z jajkiem możesz podawać z pieczywem – pomysły na domowe wypieki chleba znajdziesz w naszej kategorii “Chleby”.
Uwagi
- Porcja wystarczy dla dwóch osób jeśli dodasz do tego pieczywo. W zależności od upodobania cebulę można zastąpić szczypiorkiem.