Mięsna pasta na kanapki
2024-02-16Pasta z szynki do kanapek
2024-02-16Pasty na kanapki to alternatywa dla klasycznego obkładu w postaci choćby wędlin czy serów. Większość można szybko i łatwo przygotować samodzielnie, na bazie ulubionych, zdrowych oraz wartościowych składników, bez zbędnych dodatków. Nasza propozycja to pasta na kanapki z zielonego groszku. Ma nie tylko świetny smak, ale też piękny kolor, więc wprost zachęca do zjedzenia kanapki. Blender, kilka dodatków, kilka minut i zielona pasta gotowa.
Czemu akurat pasta z zielonego groszku?
Zielony groszek to wartościowe warzywo, źródło wielu odżywczych oraz zdrowotnych składników. Jest niskokaloryczny, ale sycący, dostarcza sporą dawkę błonnika oraz białka i węglowodanów. Zawiera też liczne witaminy oraz cenne minerały, i wykazuje prozdrowotne właściwości.
Zielony groszek to niedojrzałe nasiona grochu zwyczajnego z rodziny bobowatych. To warzywo, które można jeść na surowo, ale też gotować i włączać do różnych dań. W kuchniach często wykorzystuje się groszek mrożony. Popularny jest także groszek konserwowy. W takiej formie również jest zdrowy i zachowuje właściwości, warto jednak wybierać taki o jak najmniejszej zawartości cukru i soli konserwującej.
Pasta z zielonego groszku
Kategoria: przepisyStopień trudności łatwy300
gram15
minut300
kcalSkładniki
300 g zielonego groszku mrożonego (opcjonalnie świeżego)
pół szklanki świeżej bazylii + kilka listków do dekoracji (opcjonalnie świeża mięta)
2 ząbki czosnku
czubata łyżka masła
łyżka soku z cytryny
sól i czarny pieprz
Przygotowanie
- Zagotuj tyle wody, żeby jedynie zakrywała groszek.
- Do osolonego wrzątku wrzuć groszek i duś pod przykryciem około 8 – 10 minut do miękkości.
- Pod koniec gotowania odkryj pokrywę, żeby nadmiar wody wyparował.
- Czosnek obierz i posiekaj.
- Listki bazylii umyj i osusz.
- Przecedź groszek, ale nie wylewaj wody.
- Dodaj łyżkę masła, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
- W blenderze zmiksuj groszek z czosnkiem i bazylią na gładką masę, lub zależnie od preferencji zostaw drobne kawałki.
- Pod koniec blendowania dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Uwagi
- Jeżeli pasta z groszu będzie zbyt gęsta albo sucha, możesz dodać odrobinę wody od jego gotowania lub oliwy z oliwek.
- Możesz użyć groszku konserwowego z puszki, pomijając etap gotowania.