Szparagi z sosem holenderskim – przepis
2023-06-30Mop do podłogi i rewolucja w sprzątaniu
2023-06-30Rewelacyjnym naczyniem, nie tylko na Wielkanoc ale i na co dzień, jest patelnia Cerafit Steel Firmy Genius ze stali i ceramiki. Ma nieprzywierającą, gładką i odporną na zarysowania powłokę. Zdejmowany, ergonomiczny uchwyt, wysoka krawędź i szklana pokrywa umożliwiają pieczenie potraw w piekarniku, patelnia Cerafit jest żaroodporna. Model w rozmiarze 28 centymetrów pozwala przygotować większy posiłek dla całej rodziny.
Rodzinny czas, wspólne świętowanie, rozmowy i posiłki to coś, co kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi. Choć najważniejszym posiłkiem w tym dniu jest tradycyjne śniadanie Wielkanocne ze Święconką, to Wielkanocny obiad również skupia dużą uwagę. Dlatego każdy stara się przygotować jak najsmaczniejsze potrawy. O ile tradycyjny rosół czy żurek i barszcz Wielkanocny nasuwają się same, tak drugie danie wymaga większej kreatywności. Pomysły na Wielkanocny obiad pojawiają się wszędzie, są i te sprawdzone od lat przepisy.
Co i jak przygotować na obiad w Wielkanoc? Podstawą w polskich domach najczęściej są przeróżne mięsa, smażone, pieczone czy duszone. Rewelacyjnym naczyniem jest patelnia Cerafit Steel Firmy Genius ze stali i ceramiki. Można smażyć zdrowo i piec z niewielką ilością lub bez tłuszczu. Warstwowe, stalowe dno nagrzewa się wyjątkowo szybko i równomiernie rozprowadza ciepło. Cały posiłek można przygotować w jednym naczyniu.
Pieczona karkówka z warzywami – pomysł na Wielkanocny obiad
Stopień trudności łatwy18
minut2
godzinySkładniki
0,6 kg karkówki wieprzowej
6 cebul
2 ząbki czosnku
1 nieduża pietruszka i marchewka
kawałek selera
1 pomidor świeży lub z zalewy
odrobina tymianku
papryka czerwona,
sól i pieprz
Przygotowanie
- Karkówkę pociąć na plastry, lekko rozbić oraz doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni na odrobinie oleju na złoty kolor.
- Warzywa i cebulę z czosnkiem pokroić w dowolny kształt.
- Po odłożeniu mięsa na patelni Cerafit podsmażamy cebulę i resztę warzyw z przyprawami.
- Wkładamy na patelnię mięso, przykrywamy i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180o przez około dwie godziny.