Wegetariański pasztet z soczewicy
2023-11-08Cynamonki
2023-11-08Jabłka są jednymi z najpopularniejszych owoców uprawianych w Polsce, w około 250 odmianach z 10 tys. spotykanych na świecie. Choć dobrze się przechowują i można je dostać cały rok, najlepsze są świeże jabłka, których zbiór w naszym kraju odbywa się latem i jesienią. Jabłka należą do zdrowych owoców, zwłaszcza jedzone na surowo i warto je jeść. Mogą też być składnikiem dań wytrawnych, sałatek i deserów. Oprócz ulubionej przez wiele osób szarlotki, podaje się jabłka w cieście lub jabłka pieczone. My proponujemy przygotować je w wersji pieczonej we frytkownicy beztłuszczowej, jako pyszny i zdrowy, dietetyczny deser.
Jabłka to niskokaloryczne owoce o prozdrowotnych właściwościach. Są pełne wartościowych składników odżywczych, naturalnych cukrów, witamin, związków mineralnych, beta-karotenu i antyoksydantów. To cenne źródło błonnika pokarmowego, zwłaszcza pektyny, której najwięcej jest w skórce i pestkach. Zawartość tych składników różni się zależnie od odmiany, stopnia dojrzałości i świeżości. Płatki owsiane to zdrowe i sycące źródło energii, zawierają witaminy, składniki mineralne, błonnik i kwasy tłuszczowe.
Pieczone jabłka nadziewane
Stopień trudności łatwy2
porcje30
minut15
minutSkładniki
4 jabłka średniej wielkości (champion, jonagold, gala, szara reneta – zależnie od upodobania)
4 łyżki płatków owsianych
4 łyżki miodu płynnego
4 łyżki rodzynek
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Rodzynki wcześniej namocz w wodzie, orzechy drobno posiekaj.
- Odetnij jabłkom czapeczki i ostrożnie wydrąż środek zostawiając około 1 cm boki.
- wydrążonego środka usuń gniazda nasienne, a resztę pokrój w drobną kostkę.
- Przełóż płatki owsiane do miski, dodaj pokrojone jabłko, rodzynki, orzechy oraz miód i wymieszaj.
- Farsz nakładaj do wydrążonych jabłek i przykrywaj czapeczkami.
- Jeśli używasz cynamonu, posyp nim nadziane jabłka przed nałożeniem czapeczek.
- Piecz w koszu frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do 180ºC około 15 minut, aż skórka się pomarszczy i lekko zarumieni.
- Pieczone jabłka podawaj na ciepło, na przykład z syropem lub jogurtem naturalnym.
Uwagi
- Zamiast rodzynek możesz użyć innych bakalii lub zmieszać różne, a także dodać korzenne przyprawy.
- Zamiast farszu możesz użyć gotowego musli z płatkami owsianymi. Proporcje możesz dopasować do wielkości jabłek.
- Czas pieczenia jabłek zależy od wielości, odmiany i stopnia miękkości. Możesz to sprawdzić patyczkiem.