Ciasteczka owsiane
2024-02-05Ajvar – pasta z papryki
2024-02-15Pierogi wydają się być narodowym polskim daniem. Faktem jest, że stały się naszą tradycyjną i popularną potrawą, choć wcale z Polski nie pochodzą. Ich ojczyzną są Chiny, a do Polski przywędrowały prawdopodobnie w XIII wieku, gdy zakonnik Jacek Odrowąż miał przywieźć je z Rusi. Pierogi zresztą mają swoje najróżniejsze, narodowe, a także regionalne odsłony, kształty, wielkości i nazwy na całym świecie. Cechą wspólną jest farsz otoczony ciastem. Tradycyjne pierogi popularne w Polsce wykonuje się z cienkiego ciasta, i nadziewa farszem wytrawnym lub słodkim, zlepia brzegi, a potem gotuje w wodzie. Farsz może mieć przeróżne składniki oraz ich połączenia. Od najbardziej znanych z mięsem lub kapustą z grzybami, po ruskie i słodkie.
Pierogi rzadziej, ale bywają także gotowane na parze, smażone lub pieczone, a nawet grillowane. Nasza propozycja to pierogi pieczone na słodko, ale przygotowane na bazie ciasta drożdżowego, i gotowane we frytkownicy beztłuszczowej. Pierogi są dość pracochłonne jeśli chodzi o wykonanie, tym bardziej z ciasta drożdżowego. Dobrze jednak czasem przełamać tradycję, i spróbować czegoś innego od klasyki. Czas poświęcony na przygotowanie jest wart smaku.
Ciasto drożdżowe jest miękkie, puszyste i smaczne, a nadzienie nadaje mu lekkiej wilgotności. Świetna propozycja na drugie śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia, można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. To idealne połączenie z nadzieniem z twarożku, ale też z różnymi innymi farszami. Jeśli przygotujemy je z nadzieniem wytrawnym, mogą być elementem obiadu czy nawet jego podstawą, a także lunchem na wynos.
Pieczone pierogi drożdżowe
Kategoria: Obiady, Przepisy, Przystawki4
porcje1
godzina10
minut10
minutSkładniki
- Ciasto:
250 g mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
150 ml ciepłego mleka
łyżka cukru
szczypta soli
łyżeczka oleju lub oliwy
1 jajko do posmarowania pierogów
oliwa w sprayu
cukier puder do posypania
- Farsz:
200 g twarożku
2 łyżki śmietanki 18%
2 łyżki cukru (opcjonalnie cukru waniliowego)
50 g rodzynek
1 żółtko
Przygotowanie
- Przygotuj farsz – twarożek rozdrobnij widelcem, dodaj cukier, żółtko oraz rodzynki i wszystko rozetrzyj widelcem.
- W misce wymieszaj rozkruszone drożdże z 3 łyżkami ciepłego mleka, łyżką mąki i łyżką cukru.
- Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn, pozostałe mleko, sól i olej.
- Wymieszaj i wyrabiaj na elastyczne, gładkie ciasto, które odchodzi od dłoni.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, powinno podwoić objętość.
- Na podsypanym blacie rozwałkuj na cienko ciasto i wykrawaj szklanką krążki.
- Nakładaj farsz na każdy krążek i sklejaj brzegi.
- Przykryj pierogi ściereczką i zostaw na parę minut
- Przed pieczeniem posmaruj pierogi rozbełtanym jajkiem.
- Użyj pojemnika lub wyłożonego papierem do pieczenia kosza frytkownicy, lekko spryskanych oliwą w sprayu.
- Piecz pierogi partiami we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 180ºC około 10 – 12 minut, w połowie przewracając, aż się zarumienią i nabiorą złotobrązowego koloru.
- Podawaj pierogi posypane cukrem pudrem.
Uwagi
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Zamiast mleka, do przygotowania ciasta możesz użyć ciepłej wody.
- Pierogi możesz przygotować również na bazie zwykłego ciasta pierogowego.
- Jeśli nie przepadasz za słodkimi smakami, możesz przygotować wytrawne pierogi na bazie tego samego ciasta drożdżowego. Na przykład: zeszklij na maśle 1 cebulę, dodaj 200 g startych na grubych oczkach pieczarek, dopraw, smaż do odparowania wody, dodaj 50 g startego sera żółtego, wymieszaj i odstaw z ognia.