Pieczona karkówka
2023-12-18Szaszłyki z karkówki i suszonych śliwek
2024-01-09Drób, w tym kurczak, jest jednym z najbardziej popularnych mięs. Jest smaczne i można je przyrządzać na różne sposoby, wykorzystując różne części kurczaka. Skrzydełka bardzo często są wykorzystywane na grilla, ale też do tradycyjnego smażenia, bądź do smażenia w panierce na głębokim tłuszczu. My proponujemy zdrowszą i mniej kaloryczną wersję, czeli panierowane w panko skrzydełka kurczaka, pieczone we frytkownicy beztłuszczowej za pomocą gorącego powietrza.
Mięso drobiowe należy do zdrowszych i niskokalorycznych, bo zawiera mało tłuszczu. Stanowi źródło cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów, a także pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, w tym aminokwasów egzogennych. Przy czym warto dodać, że najbardziej smaczne i zdrowe jest mięso z kurczaka ekologicznego lub wiejskiego. Pieczone gorącym powietrzem, zachowa więcej wartości odżywczych.
Panko to japońska bułka tarta wykonywana z chleba, która dobrze komponuje się z kurczakiem. Jest popularna w kuchni azjatyckiej jako panierka używana do smażonych potraw. Występuje jako biała bułka z chleba bez skórki, lub jasnobrązowa z chleba ze skórką. To, co odróżnia panko od naszej bułki, to forma cienkich płatków, przez co jest lżejsza oraz bardziej chrupka. Odpowiednio smażona nie traci tej tekstury, a także przejmuje aromat i smak przypraw.
Pieczone skrzydełka w panierce panko
Stopień trudności łatwy6
porcje30
minut20
minutSkładniki
1 kg skrzydełek z kurczaka
3 – 4 jajka
100 ml mleka
4 łyżki sosu sojowego
80 g mąki pszennej
300 – 400 g panierki panko
pieprz cayenne
sól i czarny pieprz
słodka papryka
suszona kolendra (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Skrzydełka umyj i osusz.
- Odkrój końcówki – lotki.
- Mąkę wymieszaj z papryką i pieprzem cayenne.
- Jajka wymieszaj z mlekiem oraz sosem sojowym, dopraw solą i pieprzem.
- Skrzydełka obtaczaj kolejno w mące, jajku i panierce panko.
- Piecz partiami w koszu frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 180ºC 15 – 20 minut, w połowie potrząsając koszem, aż skrzydełka staną się złociste i chrupiące.
Uwagi
- Zamiast mieszać przyprawy z mąką i jajkiem, możesz wymieszać je z taką ilością sosu sojowego, żeby dokładnie obtoczyć skrzydełka w marynacie, a potem odstawić na godzinę. Możesz też użyć oleju roślinnego z dodatkiem sosu sojowego lub bez.