Falafele
2023-06-20Faszerowane pieczarki portobello
2023-06-20Wieprzowina jest jednym z najpopularniejszych mięs nie tylko w Polsce. Najczęściej wykorzystywane części to schab, karkówka, polędwiczka, żeberka, szynka, boczek, łopatka i golonka. Różnią się nieco smakiem, strukturą, zawartością tłuszczu, twardością, soczystością i kalorycznością. Nasza propozycja to żeberka pieczone we frytkownicy beztłuszczowej. Zwykle zawierają pewną ilość tłuszczu, jednak to właśnie on jest nośnikiem smaku. Pieczenie przy użyciu gorącego powietrza sprawi, że nie wytopi się go zbyt dużo.
Pieczone żeberka
Kategoria: PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
2
porcjeCzas przygotowania
50
minutCzas gotowania
35
minutSkładniki
500 g żeberek wieprzowych
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
sól i czarny pieprz
papryka słodka i chili
Przygotowanie
- Żeberka umyj, osusz, oczyść i pokrój na kawałki takie, żeby pasowały do kosza frytkownicy.
- Przełóż mięso do płaskiego naczynia.
- Każdy kawałek mięsa dopraw porządnie przyprawami.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Polej mięso miodem, dodaj czosnek i dokładnie wetrzyj w nie wszystkie składniki.
- Dodaj cebulę i wszystko wymieszaj.
- Odstaw żeberka do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
- Przełóż żeberka wraz z cebulą do frytkownicy.
- Piecz żeberka we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do 190ºC 15 minut na jednej stronie i po odwróceniu kolejne 10 minut na drugiej.
Uwagi
- Do marynowania żeberek możesz dodać do miodu sos sojowy. Zamiast miodu możesz do marynowania użyć oleju, a także odrobinę musztardy.