Domowy hot dog z frytkownicy beztłuszczowej
2023-03-29Sos ze świeżych grzybów
2023-04-13Brokuł zalicza się do najzdrowszych i prozdrowotnych warzyw. Stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych, minerałów, witamin, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Wartości odżywcze zachowuje surowy i gotowany. Warto go włączyć do diety, ugotowany jest świetnym dodatkiem do dania głównego. Nasza propozycja to nieco ciekawsza wersja, czyli brokuł pieczony. Samo warzywo choć jest smaczne ma łagodny smak. Dodatek papryczki chili go nieco podkręci, a orzeszki ziemne są źródłem składników odżywczych, białka, błonnika, tłuszczy, aminokwasów, witamin i minerałów.
Pieczony brokuł z orzeszkami ziemnymi i chili
Kategoria: Obiady, PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
2
porcjeCzas przygotowania
40
minutCzas gotowania
20
minutSkładniki
1 brokuł
1 mała papryczka chili
50 g orzeszków ziemnych
ząbek czosnku
odrobina oliwy z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie
- Brokuł podziel na różyczki.
- Papryczkę oczyść z nasion i pokrój w cienkie plasterki.
- Orzechy i czosnek posiekaj na drobno.
- W misce wymieszaj papryczkę, czosnek i orzechy z oliwą.
- Dodaj różyczki brokuła i wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Piecz brokuła we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do 180ºC 10 minut, a następnie wymieszaj i piecz jeszcze 10 minut w 160ºC.
Uwagi
- Orzechy zamiast dodawać do pieczenia możesz podprażyć na patelni i posypać nimi upieczonego brokuła.