Dorsz smażony z bazylią cytrynową
2023-07-25Krewetki z ziołami
2023-08-01Owoce morza to jadalne mięczaki oraz skorupiaki morskie, przyrządzane w przeróżny sposób, także na surowo, jako przystawka lub składnik dań głównych. Są bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej, i z tą kuchnią się kojarzą. Zyskały także uznanie na całym świecie ze względu na walory smakowe, jak i właściwości zdrowotne.
Jednymi z owoców morza są kraby. W skorupie znajduje się delikatne i smaczne mięso tak zwane brązowe, a w szczypcach mięso białe. Te skorupiaki są źródłem cennych wartości odżywczych, białka, witamin, składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Mięso z kraba ma niską zawartość tłuszczu, a dużą zawartość wody. Popularne danie z tymi owocami morza to placuszki krabowe. My proponujemy przygotować je z w zdrowszy sposób, bez oleju we frytkownicy beztłuszczowej.
Placuszki krabowe
Stopień trudności łatwy4
porcje50
minut20
minutSkładniki
250 g mięsa z kraba
250 g ziemniaków – około 3 średnie
4 średnie ząbki czosnku
2 jajka
łyżka soku z cytryny
świeża natka pietruszki – mały pęczek
pieprz biały i sól
oliwa w sprayu
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz i ugotuj, rozgnieć widelcem i odstaw do ostygnięcia.
- Czosnek rozgnieć praską i wymieszaj z puree.
- Rozdrobnij mięso kraba i w misce wymieszaj z puree i jajkami.
- Dodaj sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, dopraw pieprzem i solą.
- Uformuj kulki i przygnieć na płaskie placuszki takiej wielkości, żeby 4 zmieściły się w pojemniku frytkownicy beztłuszczowej na jedną partię smażenia.
- Spryskaj pojemnik frytkownicy oliwą.
- Smaż placuszki we frytkownicy nagrzanej do temperatury 200ºC około 20 minut przewracając w połowie na drugą stronę, aż przyrumienią się na złoty kolor z obu stron.
Uwagi
- Możesz użyć świeżego mięsa z kraba, ale też mięsa z puszki. Paluszki krabowe podawaj z sosem czosnkowym, jogurt naturalny wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Do puree ziemniaczanego możesz dodać odrobinę masła.