Faszerowana papryka
2023-08-28Frytki z bakłażana w panierce
2023-08-28Jedną z popularniejszych potraw w naszym kraju są placki ziemniaczane. Można je jeść same lub z dodatkami. Podobnie jest z alternatywną wersją, jaką są placuszki z cukinii. Zależnie od upodobania można je podawać ze śmietaną, jogurtem, sosem czosnkowym, a nawet pomidorowym. My podajemy szybki przepis na placuszki z cukinii i kukurydzy, które można usmażyć we frytkownicy beztłuszczowej w zdrowszej wersji. Będą także pyszne i chrupiące.
Cukinia to pnąca roślina z rodziny dyniowatych. Jest uniwersalna i można ją wykorzystać na różne sposoby. Zawiera sporo witamin, składników mineralnych oraz kwasu foliowego i jest małokaloryczna. Świeża kukurydza również zawiera cenne witaminy i minerały.
Placuszki z cukinii
Stopień trudności łatwy6
porcje30
minut20
minutSkładniki
500 g cukinii (około 2 szklanek po starciu i odsączeniu)
200 g świeżej kukurydzy
60 g mąki kukurydzianej
80 g mąki pszennej
1 cebula
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki startego sera żółtego
2 jajka
oliwa w sprayu
po łyżeczce papryki i sproszkowanego czosnku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Jeżeli cukinia ma twardą skórkę obierz ją.
- Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach.
- Posyp solą i odstaw na 20 minut, następnie bardzo dokładnie odsącz z wody, którą puści.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Spryskaj pojemnik frytkownicy beztłuszczowej oliwą i nakładaj łyżką placuszki takiej samej wielkości.
- Smaż partiami we frytkownicy nagrzanej do temperatury 200ºC 20 minut.
- W połowie smażenia odwróć placuszki na drugą stronę.
Uwagi
- Zamiast sproszkowanego, możesz wypróbować świeży czosnek przeciśnięty przez praskę. Możesz też oprócz natki pietruszki dodać świeży koperek.