Koktajl z figami
2023-08-30Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych
2023-09-21Racuchy to przekąski polskiej kuchni. Są to nieduże, smażone na złoty kolor placuszki. Przyrządza się je na bazie mąki, płynu, jajek i spulchniaczy. Najczęściej spotykane racuchy to placki z jabłkiem podawane na słodko z cukrem pudrem lub śmietaną. Placki zwykle smaży się na oleju, racuchy częściej w głębokim tłuszczu. Z racji tego, że warto wykorzystywać owoce i warzywa sezonowe, my proponujemy racuchy z dyni, proste i szybkie. Jest to także zdrowsza propozycja niż smażone na tłuszczu, bo przygotowywane we frytkownicy beztłuszczowej.
Dynia to warzywo, które ma pozytywny wpływ na organizm człowieka. To źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych, zawiera także beta-karoten, błonnik pokarmowy, kwas foliowy, białko i niacyny. Dynia ma dość łagodny smak, ale na lekkie racuchy świetnie się sprawdzi.
Racuchy z dyni
Stopień trudności łatwy4
porcje20
minut10
minutSkładniki
300 g miąższu z dyni
2 duże jajka
125 ml mleka
250 g mąki
50 g cukru
10 g proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli (opcjonalnie)
oliwa w sprayu
Przygotowanie
- Miąższ z dyni zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki suche.
- W drugiej misce wymieszaj mleko z jajkami.
- Mokrą masę dodaj do wymieszanych składników suchych i dokładnie wymieszaj na gładką masę.
- Dodaj startą dynię do masy i wymieszaj.
- Kosz frytkownicy beztłuszczowej wyłóż papierem do pieczenia i spryskaj go oliwą.
- Nakładaj masę łyżką formując placuszki.
- Smaż racuchy partiami po 4 sztuki tak żeby się nie stykały we frytkownicy nagrzanej do temperatury 180ºC około 5 minut.
- Przewróć racuchy na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut, aż nabiorą złotego koloru z obu stron.
Uwagi
- Możesz przed smażeniem racuchy spryskać oliwą, także po przewróceniu na drugą stronę.
- Racuchy możesz podawać z dżemem dyniowo-jabłkowym.