Pasta z szynki do kanapek
2024-02-16Bajgle
2024-02-28Rogaliki drożdżowe to słodka wersja z nadzieniem klasycznych rogali bez wypełnienia. Jedne i drugie formuje się ze zwijanego, trójkątnego kawałka ciasta, na kształt przypominający krowie rogi. My proponujemy przepis na szybkie rogaliki, takie, które przygotowuje się szybciej niż z tradycyjnego ciasta drożdżowego, czyli bez długiego wyrastania. To świetna propozycja na coś słodkiego, kiedy domownicy mają na to ochotę, a także na specjalne okazje. Upieczone we frytkownicy beztłuszczowej, będą smaczne, miękkie i puszyste.
Rogaliki drożdżowe
Kategoria: przepisyStopień trudności łatwy24
rogaliki1
godzina15
minutSkładniki
500 g mąki pszennej
130 g roztopionego masła
65 ml ciepłego mleka
25 g drożdży świeżych
3 jajka (w tym 1 do posmarowania)
40 g cukru
szczypta soli
cukier puder
nadzienie według uznania – dżem, marmolada, powidła o ulubionym smaku, krem czekoladowy
Przygotowanie
- Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut.
- Pozostałe składniki oprócz masła włóż do miski, dodaj drożdże i wymieszaj.
- Wyrabiaj ciasto dodając masło tak, żeby było elastyczne.
- Podziel ciasto na 3 części i z każdej rozwałkuj koło grubości około 3 – 4 mm.
- Pokrój każde koło na 8 części – po przekątnej na trójkąty.
- Na górną część każdego trójkąta nakładaj łyżeczkę nadzienia i zawijaj zaczynając od szerszego brzegu, zakręcając rogi do środka i formując rogaliki.
- Rogaliki posmaruj rozmąconym jajkiem.
- Piecz partiami w koszu frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 170ººC około 12 – 15 minut, aż się zarumienią.
- Podawaj rogaliki posypane cukrem pudrem po ostygnięciu.
Uwagi
- Zwróć uwagę na to, aby nadzienie było na tyle gęste, żeby nie wypływało przy zwijaniu rogalików.
- Możesz użyć zamiast świeżych, 15 g drożdży suchych bez wyrastania.
- Jeśli chcesz, możesz wyrobione ciasto przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.