Norweska dieta dwutygodniowa
2023-06-30Koktajl keto z awokado
2023-07-03Rolada drobiowa z sosem chrzanowym – pomysł na Wielkanocny obiad
Stopień trudności łatwyCzas przygotowania
28
minutCzas gotowania
30
minutSkładniki
1 średniej wielkości filet z piersi kurczaka
słoik pomidorów suszonych
40 dkg koziego sera dojrzewającego
szpinak
6 łyżek oliwy
sól i pieprz
4 szklanki bulionu warzywnego.
1/2 szklanki śmietanki 18 %
3 łyżki startego chrzanu
2 łyżki masła i mąki
cukier, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Umyte i osuszone mięso kroimy na kotlety i cienko rozbijamy.
- Łącząc kawałki układamy je na folii spożywczej. Na środek nakładamy pomidory, ser w kawałkach i umyty szpinak.
- Doprawiamy przyprawami i zwijamy z folią w roladę. Odstawiamy na około pół godziny do lodówki.
- Po zdjęciu folii obsmażamy roladę drobiową z wszystkich stron.
- Potem zdejmujemy rączkę patelni Cerafit, wkładamy mięso do piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 190° .
- Następnie roladę kroimy i podajemy z sosem chrzanowym i sałatami.
- Z roztopionego masła i mąki przygotować zasmażkę, mieszać i dodawać bulion do zagotowania.
- Wlać zahartowaną śmietanę, doprawić i znów zagotować.
- Po zdjęciu z ognia dodać chrzan i wymieszać.
- Roladki drobiowe z sosem chrzanowym można posypać szczypiorkiem.