Sałatka brokułowa
2024-04-19Omlet ze szparagami i łososiem
2024-05-06Kiedy wiosną pojawiają się pierwsze warzywa, to czas na przygotowanie sałatek. Choć często używa się do nich mieszanek sałat, które można dostać cały rok, to warto dodać coś z nowalijek. Wiosna to również początek sezonu grillowego. A sałatki wiosenne będą idealnym i zdrowym dodatkiem do grillowanych potraw. Te mięsne z dodatkiem sałatki, z powodzeniem mogą zastąpić danie obiadowe. Nasza propozycja to wiosenna sałatka z fetą na grilla. Nie sposób wymienić wartości odżywczych oraz zdrowotnych wykorzystanych warzyw. Każde z nich wykazuje różne właściwości i jest źródłem cennych składników odżywczych. Sałatka wiosenna na grilla będzie idealnym dopełnieniem spotkań z bliskimi.
Ile warzyw jeść w ciągu dnia?
Warto zauważyć, że zwłaszcza w czasie wiosennym, sałatki powinny znaleźć się w diecie. W tym okresie, ale nie tylko, zalecane jest spożywanie owoców, a samych warzyw w ilości około 400 gram dziennie, najlepiej rozłożonych na 5 porcji. Dlatego lekkie sałatki z wiosennymi warzywami są świetną propozycją na ten czas. Tym bardziej, że jest mnóstwo możliwości co do wyboru i zestawiania składników. Można je zrobić nawet bez przepisu, albo zmodyfikować istniejące.
Sałatka wiosenna na grilla
Kategoria: grill, grillowanie, sałatka, sałatka wiosenna, sałatka wiosenna na grilla, warzywa, przystawka, przepisy, majówkaStopień trudności łatwy4
porcje20
minutSkładniki
100 g liści karbowanej sałaty zielonej
80 g młodych liści szpinaku
1 mała cebula czerwona
2 młode ogórki gruntowe
50 g pomidorków koktajlowych
200 g sera feta
50 g czarnych oliwek
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz czarny
łyżka posiekanego szczypiorku
łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie
- Umyj i osusz sałatę oraz szpinak, wymieszaj i rozłóż na półmisku.
- Sałatę możesz porwać na mniejsze kawałki.
- Ogórki umyj i pokrój w plasterki.
- Pomidorki umyj i przekrój na połówki.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Ser feta pokrój w kostkę.
- Oliwki przekrój na połówki.
- Ogórki, rzodkiewki, cebulę i oliwki rozłóż na sałacie, posyp całość fetą.
- Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, szczypiorkiem i koperkiem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Polewaj sałatkę wiosenną winegretem dopiero przed podaniem.
Uwagi
- Przygotowując sałatkę wiosenną możesz coś zamienić lub pominąć, dodać swoje ulubione warzywa i składniki, na przykład rzodkiewkę.
- Do winegretu możesz dodać łyżkę musztardy francuskiej lub innej ulubionej.