Grzanki z serem camembert i figami
2023-09-21Huesos de Santo – marcepanowe rurki z Hiszpanii
2023-10-10Sałatka to bardzo szeroko zakrojone pojęcie, ponieważ można tą przekąskę wykonać na dziesiątki różnych sposobów, z najróżniejszych składników i ich połączeń. Są przygotowywane nie tylko na bazie owoców lub surowych czy gotowanych warzyw z różnymi dodatkami. Do wielu sałatek dodaje się choćby smażone mięso, pieczone warzywa czy sery. Nasza propozycja to sałatka z pieczonymi burakami i serem halloumi we frytkownicy beztłuszczowej.
Ser halloumi to produkt cypryjski, wytwarzany jest z mleka owczego bądź mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego, niekiedy z dodatkiem mięty. To ser półtwardy i elastyczny o białym kolorze. Ma intensywny, słony smak, dojrzały jest bardziej gorzki. Można go jeść na surowo, ale częściej jest używany w formie smażonej lub grillowanej, bo nabiera chrupkości i lekko się ciągnie. Halloumi zawiera wiele cennych składników odżywczych. Jest źródłem witamin, minerałów i białka. Jako ciekawostkę można dodać, że to cypryjskie dobro narodowe posiada nadany przez Komisję Europejską status Chronionej Nazwy Pochodzenia, a także Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Buraki nie każdy lubi, jednak posiadają właściwości prozdrowotne i dostarczają wielu witamin, minerałów, kwasu foliowego, antyoksydantów i innych składników odżywczych. Są przy tym niskokaloryczne.
Sałatka z pieczonymi burakami i serem halloumi
Stopień trudności łatwy4
porcje40
minut25
minutSkładniki
2-3 upieczone buraki
200 g sera halloumi
kilka suszonych pomidorów z zalewy
szklanka rukoli
30 ml gęstego octu balsamicznego
30 ml oliwy z oliwek
oliwa z pestek dyni
2 łyżki prażonych pestek dyni
pieprz i sól
Przygotowanie
- Buraki umyj i obierz, pokrój w cienkie plastry.
- Plasterki skrop z obu stron oliwą z pestek dyni, dopraw odrobiną soli oraz pieprzu, i piecz w koszu frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 200ºC około 15 minut.
- Pomidorki pokrój w kawałki.
- Na patelni podpraż pestki dyni.
- Ser halloumi pokrój w plastry i skrop z obu stron oliwą z pestek.
- Piecz we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 180ºC około 10 minut w połowie przewracając, aż ser uzyska złoty kolor.
- Wymieszaj oliwę z octem, dopraw solą i pieprzem.
- Na głębokim talerzu lub w misce wymieszaj umytą rukolę z pokrojonymi pomidorkami.
- Układaj na wierzchu buraki i ser, posyp prażonymi pestkami dyni.
- Polej sałatkę przygotowanym dressingiem.
Uwagi
- Oprócz rukoli, możesz dodać roszponkę i świeże oregano.
- Możesz wymieszać wszystkie składniki wraz z buraczkami, serem i pestkami dyni.