Cebulowa zupa krem
2024-03-27Krem ziemniaczany
2024-03-28Zupa serowa pojawia się w wielu kuchniach świata, także w różnych wersjach, a przepisów jest wiele. Tradycyjna jest przygotowywana na bazie bulionu warzywnego lub mięsnego, a dodatkiem jest serek topiony, niekiedy starty żółty ser. Jest delikatna, choć aromatyczna, dość kaloryczna, ale sycąca. Jej łagodny smak lubią dzieci, a także dorośli. Zupie można zależnie od upodobania nadać bardziej pikantny, lub ziołowy posmak. Smak i aromat zależy od rodzaju użytego sera. Wedle uznania można użyć ulubione serki topione, śmietankowy, ziołowy, edamski, gouda czy cheddar, lub serki z dodatkami.
Zupę serową podaje się często z grzankami i świeżymi ziołami. Sama w sobie ma aksamitną konsystencję, my jednak proponujemy dodatkowo zblendować ją na gładki krem. Przedstawiamy jak zrobić serową zupę krem.
Serowa zupa krem
Kategoria: serowa zupa krem, zupa krem, zupa serowa, zupa, obiad, nutri, blender, przepisyStopień trudności łatwy4
porcje30
minut20
minutSkładniki
1 litr bulionu warzywnego (opcjonalnie drobiowy)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
300 g serka topionego (lub więcej do uzyskania kremowej konsystencji)
2 niepełne łyżki oleju (opcjonalnie oliwa z oliwek)
świeżo zmielony pieprz
sól oraz papryka – zależnie od wyrazistości smaku serka
3 – 4 łyżki śmietanki kremówki (można pominąć)
świeży szczypiorek – 4 gałązki
grzanki
Przygotowanie
- Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę, czosnek drobno posiekaj.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i smaż cebulę do momentu zeszklenia.
- Dodaj czosnek i smaż jeszcze 5 minut.
- W międzyczasie serki pokrój w mniejsze kawałki i posiekaj szczypiorek.
- Zalej cebulę bulionem, zagotuj, dodaj serki i gotuj mieszając, aż się całkowicie rozpuszczą.
- Dopraw zupę pieprzem do smaku, jeśli potrzeba także solą i papryką.
- Jeśli dodajesz śmietankę, zdejmij zupę z ognia i ją wlej.
- Zmiksuj zupę w blenderze na jednolity krem.
- Podawaj zupę z podsmażonymi grzankami, posypaną szczypiorkiem.
Uwagi
- Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, możesz dodać trochę sera typu parmezan czy cheddar.
- Przyjmuje się na 500 ml bulionu 300 g serka, ale można proporcje przyjąć według uznania.
- Do zupy serowej możesz dodać podduszone mięso drobiowe, bądź warzywa takie jak por, seler naciowy czy brokuł.
- Szczypiorek możesz dodać do zupy przed doprawieniem.