Domowy chleb tostowy
2022-09-12Torcik jogurtowy
2022-09-12Czy wielkanocne wypieki można przygotować w formie Coox’a? Sprawdźmy przepis na pasztet wielkanocny! Do wykonania użyliśmy Wunderform COOX w rozmiarze L.
Najważniejszym posiłkiem podczas Wielkanocy jest oczywiście śniadanie Wielkanocne, choć i obiad w Wielkanoc jest celebrowany. Oprócz tradycyjnych produktów przygotowywanych do koszyka ze Święconką, przyrządzane są także inne potrawy.
Keksówka, silikonowa forma COOX Wunderform może być myta w zmywarce, ale zwykle wystarczy bieżąca woda. Po wysuszeniu, można ją złożyć na płasko jak pudełko i schować w szufladzie.
Przepis na wytrawny pasztet Wielkanocny
Kategoria: Przepisy, ŚniadaniaStopień trudności Trudny1
porcje45
minut1
godzinaProstokątna, silikonowa forma do pieczenia to idealna propozycja na pasztet na Wielkanoc. Jest to tradycyjny Świąteczny przysmak, najlepszy jest zrobiony z kilku rodzajów mięs.
Przepis na domowy pasztet Świąteczny wymaga trochę pracy, ale efekty są tego warte.
Składniki
25 dag wołowiny
25 dag wieprzowiny najlepiej podgardle i łopatka
50 dag cielęciny
25 dag wątróbki wieprzowej
10 dag słoniny
1 marchewka
1 pietruszka
2 cebule
5 ząbków czosnku
bułka kajzerka
2 jajka
liść laurowy
gałka muszkatołowa
ziele angielskie kilka ziaren
sól
pieprz czarny
Przygotowanie
- Umyte mięsa kroimy na mniejsze kawałki, a słoninę w paski. Sprawdzi się Gerlach zestaw 5 noży w dębowym bloku.
- Kładziemy słoninę na spodzie garnka, potem wkładamy mięsa, wątróbkę, pokrojone warzywa, cebule i wyciśnięty czosnek.
- Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku.
- Woda powinna jedynie zakrywać mięso. Całość dusić pod przykryciem około godzinę. Przyda tu się duży garnek.
- Mięso wyjmować zależnie jak szybko zmięknie. Najdłużej gotuje się wołowina i cielęcina, najszybciej podgardle i wątróbka. Wątróbkę zamiast gotować można usmażyć na maśle.
- Kiedy mięso wystygnie, należy je zmielić 2 razy.
- Do drugiego mielenia dodać namoczoną w wywarze z mięsa kajzerkę, można dodać trochę liścia laurowego.
- Do masy dodawać żółtka, do smaku sól pieprz i gałkę muszkatołową. Masę warto doprawić nieco mocniej, smak po upieczeniu jest łagodniejszy.
- Najlepiej wyrabiać ją ręcznie. Ubite na sztywną pianę białka dodawać do masy i delikatnie mieszać łyżką.
- Do formy silikonowej Wunderform Coox nałożyć masę, piec pasztet w piekarniku nagrzanym do 180°
- Świąteczny pasztet Wielkanocny można podawać na ciepło i na zimno. Odsmażać i podawać z sosem chrzanowym lub żurawinowym.