Sorbet truskawkowy
2023-08-09Koktajl z czerwonej porzeczki
2023-08-09Sorbety to znacznie lżejsza, ale także orzeźwiająca alternatywa dla lodów na bazie produktów mlecznych. Są przygotowywane z owoców, wody i cukru. To mrożony deser na upalne lato, który bywa również dodawany do napojów. Nasza propozycja to sorbet pomarańczowy, który można łatwo zrobić w blenderze. Cytrusy nie tylko kojarzą się z tropikalnymi klimatami. Wykazują wiele właściwości prozdrowotnych, wpływając korzystnie na organizm w wielu aspektach. Dlatego warto je spożywać także w okresie zimowym, po zakończeniu sezonu na świeże owoce krajowe.
Pomarańcze to jedne z cytrusów, które warto włączyć do diety. Mają wysoką zawartość witaminy C wpływającej na układ odpornościowy. Są też źródłem innych witamin oraz minerałów, hydrokwasów i błonnika pokarmowego, a także są niskokaloryczne. Poza tym dojrzałe pomarańcze w większości odmian mają tak lubiany przez wiele osób słodki smak.
Sorbet pomarańczowy
Stopień trudności łatwy4
porcje15
minut80
kcalSkładniki
4 dojrzałe, słodkie pomarańcze
100 ml konfitury lub soku pomarańczowego
Przygotowanie
- Pomarańcze obierz i wyjmij miąższ z błonek.
- Zmiksuj w blenderze miąższ z sokiem pomarańczowym.
- Przełóż do pojemnika, przykryj i włóż do zamrażalnika na kilka godzin.
- Żeby uniknąć wytrącenia się kryształków lodu, przemieszaj sorbet mniej więcej co godzinę.
Uwagi
- Jeśli pomarańcze są mało słodkie, możesz dodać łyżkę cukru lub miodu. Jeśli są bardzo słodkie, może to być trochę soku z cytryny lub limonki.
- Do sorbetu możesz także dodać kilka listków świeżej mięty.
- Jeśli chcesz podawać sorbet na świeżo, cząstki miąższu pomarańczy włóż na noc do zamrażarki, po wyjęciu odstaw na 10 minut żeby odtajały i zmiksuj ze schłodzonym sokiem.