Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych
2023-09-21Grzanki z serem camembert i figami
2023-09-21Kalafior to dość popularne warzywo, którego smak nie każdy lubi. Można z niego zrobić zupę lub ugotować jako dodatek do obiadu. Co ciekawe, kalafiora można także usmażyć lub upiec na różne sposoby, jak choćby w formie steku. Gruby plaster kalafiora smaży się na tłuszczu. My jednak proponujemy zdrowszą wersję, czyli stek z kalafiora z frytkownicy beztłuszczowej. Będzie smaczny i chrupiący, a zachowa więcej właściwości odżywczych.
Kalafior wykazuje właściwości prozdrowotne, jest niskokaloryczny i ma wysoką wartość odżywczą. Zawiera wiele witamin, węglowodanów, białka i błonnika pokarmowego.
Stek z kalafiora
Stopień trudności łatwy2
porcje30
minut20
minutSkładniki
1 duży kalafior
olej rzepakowy
sól i czarny pieprz
czosnek granulowany lub w proszku
odrobina papryki słodkiej i ostrej (opcjonalnie wędzonej)
natka pietruszki lub kolendra do posypania
Przygotowanie
- Kalafiora obierz z liści, odetnij dolną część głąba, umyj i osusz.
- Przekrój kalafiora na pół ostrożnie, żeby go nie pokruszyć, z każdej połowy wytnij 2 cm stek.
- W misce lub głębokim talerzu wymieszaj olej z przyprawami.
- Posmaruj steki marynatą pędzelkiem z obu stron.
- Piecz we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 190ºC po 10 minut na każdej ze stron.
Uwagi
- Jeśli chcesz przygotować steki z kalafiora, zaplanuj wykorzystanie jego pozostałych części, na przykład do zrobienia zupy. Możesz też zrobić placki kalafiorowe lub różyczki w panierce, także we frytkownicy beztłuszczowej.
- Jeśli lubisz takie smaki, możesz do marynaty dodać sos sojowy.