Koktajl na śniadanie po imprezie
2023-12-18Sernik ze skórką pomarańczy i polewą czekoladową
2023-12-18Suszone owoce można wykorzystać w przeróżny sposób, zależnie też od tego, jakie suszymy. Może to nie to samo co świeże, ale można w ten sposób zachować ich aromat na długo, i używać wedle uznania. Większość z nich, zwanych bakaliami, najczęściej kojarzy się ze świątecznymi potrawami oraz wypiekami jako ich składniki. Suszone plastry pomarańczy z kolei najczęściej wykorzystuje się jako ozdoby świątecznego drzewka i stołu, a także element różnych dekoracji. Pachną aromatycznie i pięknie prezentują się dzięki strukturze oraz pomarańczowemu kolorowi. Można je ususzyć samodzielnie w piekarniku powietrznym Starlyf Air Oven w trybie suszenia.
Warto dodać, że suszenie jest najstarszą metodą konserwacji żywności. Świeże owoce i inne produkty zawierają od 80 do 95 % wody. Suszenie to nic innego jak ich odwodnienie. Zapobiega szybkiemu psuciu się i wydłuża okres przechowywania. Nie zmienia smaku produktów oraz nie pozbawia ich cennych wartości odżywczych. Gdy 60 – 70 % wody zostanie odparowane, produkty zyskują długą trwałość, bo zahamowane zostają przemiany i rozwój drobnoustrojów.
Pomarańcze, tak jak inne cytrusy, wykazują wiele korzystnych właściwości. Mają wysoką zawartość witaminy C, która wpływa na układ odpornościowy. Są także źródłem innych witamin i składników mineralnych, błonnika pokarmowego i hydrokwasów. Są przy tym niskokaloryczne oraz bardzo smaczne, zwłaszcza słodkie odmiany.
Suszone pomarańcze
Stopień trudności łatwy4
porcje4
minuty4
hSkładniki
2 pomarańcze
Przygotowanie
- Pomarańcze wyparz, dokładnie wyszoruj i pokrój w poprzek w plasterki około 0,5 cm, rozłóż je na koszu piekarnika.
- Ustaw piekarnik powietrzny Air Oven na tryb suszenia oraz temperaturę 80ºC i susz przez 4 godziny.
Uwagi
- Czas suszenia zależy od grubości plastrów.
Po pokrojeniu plastry możesz osuszyć ręcznikiem papierowym.