Zabawne ziemniaki
2022-11-29Koktajl piernikowy z cynamonem
2022-11-29Domowe wypieki, domowe mięso i domowe jedzenie jest najlepsze na świecie. Każdy to wie. Zarówno skład potraw, jakość składników, ale także zapach, który unosi się w domu warty jest zachodu. Na tegoroczne Boże Narodzenie polecamy przepis na świąteczny pasztet z dobrego gatunkowo mięsa, który przygotujemy w prostokątnej foremce COOX.
Świąteczny pasztet
Kategoria: coox, Obiady, PrzepisyStopień trudności Średni, Trudny12
porcji1
godzina30
minut1
godzina30
minutIdealnie, wypieczony, kształtny, smaczny i aromatyczny. Lepszy być nie może. Koniecznie wypróbuj ten przepis na świąteczny pasztet. Musi się udać.
Potrzebujesz:
Dużej foremki prostokątnej Wunderform w rozmiarze L
Garnka
Maszynki do mielenia
Składniki
500 g mięsa wieprzowego np. łopatka lub karkówka
500 g wołowiny np. może być ligawa, zrazowa lub gulaszowe
500 g piersi z indyka
3 średnie cebule
4 ząbków czosnku
2 marchewki
Ok. 1 szklanka wody
3 duże jajka
1 bułka pszenna (może być sucha jak do mielonych)
Ulubione zioła
- Przyprawy jak do bulionu:
2 płaskie łyżeczki soli,
2-3 pokruszone liście laurowe,
4-5 ziaren ziela angielskiego,
6 ziarenek pieprzy ziarnistego,
1 łyżeczka pieprzu mielonego,
Szczypta gałki muszkatałowej.
Przygotowanie
- Wołowinę pokrój na kawałki i włóż do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zalej wodą.
- Dodaj pokrojoną w plastry cebulę. Zagotuj wodę z mięsem.
- Pokrój mięso wieprzowe oraz pierś z indyka.
- Obierz i pokrój marchewki oraz czosnek
- Mięso i warzywa dołóż do gotującej się wołowiny. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatałową. (Jeżeli woda odparowała, to uzupełnij).
- Gotuj mięso z warzywami na niskiej mocy (małym poziomie, małym ogniu) ok. godzinę. Po tym czasie mięso i warzywa powinny być miękkie.
- Dodaj bułkę tartą do garnka.
- Ugotowane mięso z warzywami i bułką zmiel w maszynce do mielenia.
- Do zmielonej masy dodaj 3 jajka.
- Masę na pasztet dokładnie wymieszaj, można dodać odrobinę wywaru. Na koniec możesz posypać ulubionymi ziołami.
- Masę przełóż do formy, dobrzej dociśnij, aby nie zostały pęcherze powietrza ani pusta przestrzeń.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni C i piecz ok. 1,5 godziny na środkowym poziomie (grzanie góra – dół).
Uwagi
- Pasztet po wystudzeniu trzymaj w lodówce lub zamroź.