Pasta z bakłażana i cukinii
2024-10-28Tortille, czyli okrągłe placki z mąki kukurydzianej, są podstawą oraz nieodłączną częścią meksykańskiej kuchni i kluczowym składnikiem wielu dań. Bywają wykorzystywane w najróżniejszy sposób oraz serwowane w różnych postaciach. Bardzo popularne są tortille nadziewane i zwijane, a składniki nadzienia mogą być różne. Nasza propozycja to tortilla z kurczakiem i awokado, dodatkami oraz sosem czosnkowym. Jest to rodzaj burrito podawany na ciepło, idealna przekąska imprezowa. Tortille powinno się jeść na ciepło, gdy są miękkie i mają odpowiednią konsystencję. Po ostygnięciu mogą być gumowate.
Ciekawostki:
Niektórzy twierdzą, że tortillą powinno się nazywać tylko sam placek. Wersjami zawijanych tortilli z nadzieniem są burrito oraz wrapy, do których wykorzystuje się placki pszenne. Istnieją jeszcze tacos z mąki kukurydzianej, które nie są zawijane, tylko składane.
Burrito to ciepła tortilla z farszem z mięsa mielonego, pomidorów, papryki, fasoli i kukurydzy. To jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni meksykańskiej.
Wrap to bardziej ogólne pojęcie, niekojarzące się tak mocno z Meksykiem, jak tortilla. Choć te nazwy bywają używane zamiennie, to wrap jest rodzajem kanapki z okrągłego placka lub chleba z dowolnym nadzieniem zawiniętym w środku. Więc w Meksyku placek to będzie tortilla, a na przykład w kuchni arabskiej pita.
Czym jest tortilla i jak powstaje?
Tortille to płaskie, okrągłe placki o średnicy od 6 do 30 cm. Stosuje się je jako pieczywo, samodzielną przekąskę w różnej formie i z różnymi składnikami, jako rodzaj potrawy oraz bazę, składnik lub dodatek do innych dań. Z tortilli wykonuje się także totopos i nachosy, używane do dań i zup oraz podawane z salsami.
Tradycyjnie te placki wykonywane są z mąki kukurydzianej. Powstają z zagniecionej masy z mąki kukurydzianej, wody i soli. Po uformowaniu cienkich placków piecze się je na specjalnych patelniach zwanych comal. Kiedyś były to płaskie kamienie albo żeliwne płyty podgrzewane w piecu lub na ogniu. Na gorące nakładało się placki i piekło kilka minut z każdej strony do uzyskania chrupkości oraz złotobrązowego koloru.
Kiedy Hiszpanie przywieźli do Ameryki pszenicę, pojawiły się wersje z mąki pszennej. Obecnie w niektórych regionach Meksyku tak się je przygotowuje, jednak zmienia to konsystencję i smak.
Tortille dostępne w sklepach są wytwarzane maszynowo. Te produkowane na amerykańskim rynku stały się drugim najpopularniejszym produktem z kategorii pieczywo w tamtejszej kuchni.
Historia
Tortilla to jedna z najstarszych potraw z wielowiekową tradycją, typowych dla kuchni meksykańskiej. Stała się wręcz jej symbolem. Za jej twórców uznaje się Azteków, dla których kukurydza była niemal rośliną świętą. Pierwotnie wykonywano je z moczonych oraz gotowanych w wodzie wapiennej ziaren kukurydzy. Po zmieleniu wyrabiano z nich gęstą pastę. Proces ten nazywa się nikstamalizacja i ułatwia formowanie masy o nazwie nixtamal, używanej między innymi do wypieku tortilli. Ponadto pomaga w uwolnieniu skrobi i składników odżywczych.
Po podbiciu Azteków Hiszpanie wykorzystali ich odmianę jako prototyp tortilli, która trafiła najpierw do krajów hiszpańskojęzycznych, a potem rozprzestrzeniła się na cały świat. Jest ceniona za uniwersalność i wszechstronność. Warto dodać, że tradycyjna tortilla zawiera sporo białka, potasu oraz wapnia.
Tortilla z kurczakiem i awokado
Kategoria: tortilla z kurczakiem i awokado, tortilla, kurczak, awokado, sylwester, impreza, obiad, przepisyStopień trudności łatwy8
porcje1
godzina15
minutSkładniki
4 duże tortille pszenne
2 filety z piersi kurczaka – około 400 g
1 dojrzałe awokado
sałata lodowa (opcjonalnie roszponka lub rukola)
1 cebula dymka
pomidorki koktajlowe lub zależnie od preferencji czerwona papryka
starty ser cheddar
2 łyżki oleju
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
odrobina ostrej papryki
czosnek granulowany lub suszony – pół łyżeczki
sól oraz pieprz
olej roślinny
- Sos:
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
sól oraz pieprz do smaku
Przygotowanie
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Wymieszaj majonez z jogurtem i czosnkiem, dopraw solą oraz pieprzem.
- Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w mniejsze, około 2 cm grubości paski.
- Mięso natrzyj przyprawami wymieszanymi z olejem, odstaw na 20 – 30 minut.
- Na suchej, rozgrzanej patelni z grubym dnem przesmaż mięso na złoty kolor z każdej strony przez około 6 minut.
- Sałatę porwij na kawałki.
- Awokado przekrój, usuń pestkę i wydrąż miąższ, pokrój w kostkę i skrop sokiem z limonki.
- Pomidorki przekrój na pół (jeśli używasz papryki pokrój ja w paski, możesz wtedy pominąć cebulę).
- Cebulę pokrój w cienkie piórka.
- Wymieszaj sałatę z awokado, pomidorkami i cebulą, dopraw solą oraz pieprzem.
- Na osobnej, suchej patelni podgrzej tortille po około 30 sekund na każdej stronie.
- Na każdy placek tortilli nakładaj mieszankę, na to porcję mięsa oraz sosu i posyp starty serem.
- Zaginaj boki do środka i zwiń tortille w rulony, zapiecz w piekarniku, aż ser się rozpuści. Opcjonalnie na suchej patelni po około 3 minuty na każdej ze stron.
- Przekrój każdą tortillę na pół.
Uwagi
- Możesz pominąć sos w nadzieniu i gotowe danie polać sosem lub podawać go osobno. Jeżeli nie używasz sera, pomiń zapiekanie, a na podgrzane na patelni placki nakładaj ciepłego kurczaka.
- Jeśli nie chcesz używać gotowych tortilli, możesz przygotować je ze 180 g mąki pszennej, 20 ml oleju rzepakowego, soli i 50 ml wrzątku. Wymieszaj składniki, powoli dolej wrzątek i mieszaj. Ciasto wyrabiaj około 4 minut, przykryj i odstaw na 30 minut. Podziel na 4 części i rozwałkuj na cienkie placki. Smaż około minutę na każdej ze stron. Przewracaj, gdy pojawią się bąbelki i zbrązowienia. Usmażone placki odkładaj na talerz, zawijaj w zwilżony ręczniczek kuchenny – zachowają miękkość i elastyczność, nie trzeba ich podgrzewać przez nadziewaniem.