Brownie
2023-08-28Faszerowana papryka
2023-08-28Burgery, a inaczej hamburgery, kojarzą się z niezbyt zdrowym daniem typu fast food. To podstawa amerykańskiej kuchni, popularna już na całym świecie. Burgery to rodzaj kanapek podawanych na ciepło z różnymi dodatkami. Najbardziej znane są hamburgery z usmażonym plackiem z mięsa wołowego, umieszczanym między przeciętą i podpieczoną bułką, wraz z dodatkami jak warzywa i sosy. Jednak jest to potrawa mięsna i niekiedy niezbyt zdrowa. Alternatywą są wegańskie burgery oparte na warzywach. My proponujemy burgery z burakiem, które można prosto przygotować we frytkownicy beztłuszczowej.
Buraki należą do tych warzyw, które nie wszyscy lubią. Mają jednak i zwolenników, którzy lubią ich charakterystyczny smak. Buraki można jeść i przyrządzać na wiele sposobów, na zimno, ciepło, jako przekąska lub jako składnik bądź dodatek do różnych dań. Warto buraki doceniać i włączyć do diety, bo mają bogaty skład odżywczy i właściwości lecznicze. Usmażone w formie burgera we frytkownicy beztłuszczowej będą idealnym składnikiem wegetariańskiego burgera. Tym bardziej z kaszą jaglaną, która jest zdrowa, lekkostrawna i sycąca.
Wegetariańskie burgery z buraka
Stopień trudności łatwy4
porcje40
minut50
minutSkładniki
1 duży burak upieczony lub ugotowany
1 średnia cebula czerwona
2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
80 g ugotowanej kaszy jaglanej
60 g uprażonych ziaren słonecznika
60 g bułki tartej
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżeczka papryki słodkiej
sól i pieprz do smaku
4 małe bułki
dodatki
Przygotowanie
- Ugotowanego buraka zetrzyj na tarce o dużych oczkach (lub jak wolisz o drobnych).
- Cebulę posiekaj na drobno.
- Ugotowaną i wystudzoną kaszę wymieszaj z posiekaną cebulą, startym czosnkiem i posiekaną natką.
- Dodaj buraka oraz ziarna słonecznika i wymieszaj.
- Dodaj jajko, bułkę tartą oraz przyprawy i wymieszaj.
- Daj tyle bułki, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję zwartej, ale nie suchej masy.
- Uformuj 4 płaskie burgery.
- Smaż burgery w koszu frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 160ºC 10 minut.
- Po usmażeniu chwilę podpiecz bułki, i nakładaj w przekrojone bułki burgery oraz ulubione dodatki, warzywa i sosy.
Uwagi
- Możesz przygotować więcej burgerów odpowiednio zwiększając proporcje składników, i piec burgery partiami. Zamiast słonecznika, możesz dodać uprażone ziarna sezamu. Buraka możesz dobrze wyszorować i ugotować lub upiec w łupince, a potem ją obrać. Przed gotowaniem kaszę dobrze przepłucz pod bieżącą wodą.
- Jeśli wolisz bardziej jednolite burgery przypominające mięsne, możesz wszystkie składniki zmiksować blenderem lub robotem i formować z nich placki.