Rolada drobiowa z sosem chrzanowym – pomysł na Wielkanocny obiad
2023-06-30Orzeźwiający koktajl z arbuza i melona
2023-07-03Koktajle owocowe lub warzywne to świetne źródło witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Niektóre mogą z powodzeniem zastąpić śniadania czy lunch. To zdrowe i pożywne przekąski, które dostarczają też organizmowi energii. Sycące wersja to koktajle ketogeniczne. Robione są z wysoko tłuszczowych i nisko węglowodanowych składników, więc nie zawierają dużo cukrów i pustych kalorii. Do ich przygotowania często stosuje się olej kokosowy lub migdałowy, nasiona chia czy awokado. I taka właśnie jest nasza propozycja.
Awokado to źródło bogate w wiele witamin i minerałów, zawiera też nienasycone kwasy tłuszczowe. Ma szereg właściwości prozdrowotnych i jest stosowane w zdrowych dietach. Mleko migdałowe zawiera sporo witamin i wapnia. Najbardziej odżywcze jest niesłodzone i fortyfikowane. Nasiona chia są bogate w białko, błonnik i kwasy tłuszczowe omega 3.
Koktajl keto z awokado
Stopień trudności łatwy2
porcje5
minut400
kcalSkładniki
2 szklanki mleka migdałowego
1 dojrzałe awokado
2 łyżki nasion chia
odrobina ekstraktu waniliowego
płatki migdałowe
Przygotowanie
- Umyj awokado, usuń pestkę i skórę.
- Pokrój awokado w mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych zmiksuj w blenderze.
- Podawaj koktajl posypany płatkami migdałowymi.
Uwagi
- Płatki migdałowe możesz podprażyć na patelni. Zamiast mleka i płatków migdałowych możesz użyć mleka i wiórków kokosowych.