Sałatka owocowa z polskich składników
2023-03-27Ciasto bez pieczenia z galaretką i owocami
2023-03-27Zrazy, czy inaczej mówiąc rolady, to popularny sposób przyrządzania różnych mięs. Choć najbardziej tradycyjne wydają się być zrazy wołowe, zwłaszcza rolada śląska, to równie smaczne są te z wieprzowiny. My proponujemy roladę mięsną przygotowywaną z karkówki. Ta część mięsa wieprzowego zwykle jest lekko poprzerastana tłuszczem, który jest nośnikiem smaku. Karkówka przy tym jeśli jest dobrze zrobiona, to bardzo kruche i soczyste mięso. W połączeniu ze smakiem pieczarek podsmażonych z cebulą, rolada wieprzowa to świetne danie obiadowe.
Zrazy wieprzowe, rolada z karkówki
Kategoria: Obiady, PrzepisyStopień trudności łatwyPorcje
6
porcjeCzas przygotowania
1
godzinaCzas gotowania
50
minutSkładniki
6 plastrów karkówki wieprzowej
1 duża cebula
pół kilograma pieczarek
150 g startego żółtego sera
mąka
olej rzepakowy
sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
- Pokrój cebule w drobną kostkę, a pieczarki zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Podsmaż na oleju cebulę, dodaj pieczarki, dopraw solą oraz pieprzem i smaż do odparowania wody.
- Pokrój ser w słupki.
- Kotlety z karkówki rozklep przez folię tłuczkiem, posyp solą i pieprzem.
- Na każdy kotlet nałóż farsz z pieczarek i słupek sera.
- Zwiń mięso w rolady i zabezpiecz wykałaczkami lub nitką.
- Obtocz rolady wieprzowe w mące i przełóż na patelnię po smażeniu cebuli z pieczarkami.
- Duś rolady pod przykryciem podlewając od czasu do czasu wodą około 40 minut, aż staną się miękkie.
- Do wywaru ze smażenia dodaj zasmażkę i zagotuj sos.
Uwagi
- Dla uzyskania bardziej aromatycznego sosu, możesz po wstępnym podsmażeniu roladek dodać pokrojoną cebulę.