Zawijaski z bakłażana z pesto i kozim serem
2023-04-17Omleciki z szynką
2023-04-24Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych, tradycyjnych potraw kuchni węgierskiej. Jest rozgrzewająca i sycąca. To smaczny pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Głównymi składnikami są mięso, papryka i cebula. Nasz przepis na zupę gulaszową jest bogaty w składniki. Można użyć jednego gatunku mięsa lub połączyć wieprzowinę i wołowinę. Do tego duża ilość warzyw, ziemniaki i pieczarki.
Zupa gulaszowa
Kategoria: Przepisy, ZupyStopień trudności łatwyPorcje
6
porcjeCzas przygotowania
2
godzinyCzas gotowania
1
godzina25
minutSkładniki
600 g łopatki lub karkówki wieprzowej
600 g łopatki wołowej
pół kg ziemniaków
1 papryka czerwona i żółta
2 l bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
4 łyżki przecieru pomidorowego
300 g pomidorów z puszki
4 cebule
4 ząbki czosnku
sól, pieprz i papryka słodka
odrobina papryki ostrej
4 liście laurowe i kulki ziela angielskiego
Przygotowanie
- Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż w garnku na oleju do zeszklenia, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę smaż.
- Mięso pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, dopraw papryką, solą i pieprzem, podsmaż około 10 minut do zarumienienia.
- Pokrój w drobną kostkę papryki, dodaj do mięsa, zalej bulionem, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotuj 40 minut na niedużym ogniu pod przykryciem.
- Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone pomidory, przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i papryką do smaku.
- Duś pod przykryciem pół godziny.
Uwagi
- Latem możesz użyć świeżych, obranych pomidorów. Najlepiej użyj garnka z nieprzywierającym dnem.