Chałka z kruszonką
2024-01-09Zupa krem z marchewki i batata
2024-01-22Warzywne zupy kremy są nie tylko zdrowe, pożywne i sycące. To rozgrzewające danie, idealne na zimowe dni. Wystarczy wybrać ulubione warzywa i dodatki, a uzyskana dzięki blenderowi aksamitna konsystencja, jest świetną alternatywą dla tradycyjnej formy podawania zup. W ten sposób łatwiej jest włączyć zdrowe warzywa do diety, a także przemycić ich cenne wartości odżywcze nawet dzieciom. My proponujemy zupę krem z buraków, które choć nie każdy lubi, to przygotowane w takiej wersji, mogą posmakować każdemu.
Buraki należą do warzyw niskokalorycznych o prozdrowotnych właściwościach. Dostarczają wielu witamin, składników mineralnych, kwasu foliowego i antyoksydantów, oraz innych substancji odżywczych. Najwięcej właściwości wykazuje burak w wersji surowej, jednak i gotowany jest zdrowym warzywem.
Zupa krem z buraka
Stopień trudności łatwy4
porcje45
minut180
kcalSkładniki
około 800 ml bulionu warzywnego
600 g buraków
2 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 listki laurowe (opcjonalnie)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i czarny pieprz
4 łyżki gęstej śmietany
łyżeczka soku z cytryny
łyżka startego chrzanu
Przygotowanie
- Buraki, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obierz, opłucz i pokrój w kostkę.
- Cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek drobno posiekaj.
- W garnku na oliwie przesmaż przez chwilę cebulę, dodaj czosnek i chwilę smaż.
- Dodaj buraki i smaż kilka minut.
- Dodaj resztę warzyw, zalej bulionem tak, żeby warzywa były przykryte.
- Dodaj liście laurowe, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 20 – 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Po wystudzeniu wyjmij liście laurowe, zmiksuj blenderem, dodaj natkę pietruszki i przypraw do smaku solą oraz pieprzem, ponownie delikatnie zmiksuj.
- Zupę podawaj podgrzaną, udekorowaną śmietanką zmieszaną z sokiem z cytryny i chrzanem.
Uwagi
- Zależnie od pożądanej konsystencji, do blendowania możesz dodać więcej bulionu.
Możesz wypróbować wersję bez marchewki i pietruszki.