Zupa krem z czerwonej papryki
2023-10-30Zupa krem z kukurydzy
2023-10-30Kremowe, warzywne zupy to przysmak wielu osób. Są dobrym sposobem nie tylko na przemycenie cennych składników odżywczych. To także sposób na zjedzenie warzyw w delikatniejszej formie, niż choćby w kawałkach. Pożywne zupy kremy mogą być podawane jako przystawka przed drugim daniem, lub samodzielna potrawa z dodatkiem na przykład grzanek oraz ziół. Wystarczą świeże, najlepiej sezonowe warzywa i dodatki, trochę smażenia oraz blender, i zupa gotowa. Nasza propozycja to zupa krem z cukinii.
Cukinia to jesienne warzywo sezonowe. Jest zdrowa i lekkostrawna, ma niewysoki indeks glikemiczny. Wspiera pracę układu nerwowego oraz trawienie. Dostarcza witamin C, K, B1, PP, magnezu, potasu, żelaza oraz beta-karotenu. Cukinię można piec, dusić i smażyć, to także świetny dodatek do leczo i innych potraw, oraz baza do zupy kremu.
Zupa krem z cukinii
Stopień trudności łatwy2
porcje55
minut100
kcalSkładniki
2 szklanki bulionu warzywnego
2 cukinie
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 ziemniaki
łyżka masła
sok z cytryny
łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz
kilka gałązek świeżej natki pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Umyj i osusz cukinię, ziemniaki obierz.
- Pokrój cukinię i ziemniaki w kostkę, a cebulę drobno posiekaj.
- Na rozgrzanym maśle (najlepiej w garnku z grubym dnem) zeszklij cebulę, dodaj przeciśnięty czosnek, po chwili dodaj ziemniaki i chwilę podsmaż.
- Dodaj cukinie i smaż jeszcze około 5 minut.
- Dodaj do warzyw wywar i gotuj do miękkości około 20 minut.
- W międzyczasie dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Natkę pietruszki zmiksuj z oliwą z oliwek.
- Wystudź zupę i zmiksuj w blenderze.
- Po podgrzaniu dopraw zupę sokiem z cytryny.
- Podawaj z grzankami i kilkoma kroplami oliwy pietruszkowej.
Uwagi
- Jeżeli cukinia jest młoda możesz użyć ja w całości, starszą obierz ze skórki i wydrąż środek.
- Do blendowania albo podgrzewania zupy możesz dodać trochę gęstej śmietanki lub udekorować nią gotowy krem.
- Jeśli nie lubisz oliwy, natkę pietruszki dodaj podczas miksowania zupy.
- Grzanki możesz przygotować samodzielnie, w postaci kwadracików lub całych kromek posmarowanych masłem czosnkowym.