Krem ziemniaczany
2024-03-28Kremowa zupa meksykańska
2024-03-28Ogórki kiszone nieodmiennie kojarzą się z polskimi stołami i półkami w piwnicach. Jest to popularna zakąska, ale też składnik sałatek, dodatek do dań i kanapek. Są także bazą przepisu na zupę ogórkową. Nasza propozycja to wersja zmiksowana w blenderze, czyli zupa krem z kiszonych ogórków. Taka forma jest przystępniejsza do spożycia, zwłaszcza dla dzieci. Warto włączyć ją do diety, ponieważ te ogórki stanowią bogate źródło wartości odżywczych. Poza tym tradycyjna wersja na domowym bulionie i mięsie przypomni smaki dzieciństwa.
Czym są ogórki kiszone
Ogórki kiszone są typowym produktem w Europie Środkowej i Wschodniej. Choć prawdopodobnie do Europy trafiły w średniowieczu z Mezopotamii. Są to ogórki gruntowe, które podlegają przez kilka dni do 2 tygodni kiszeniu z dodatkiem kopru, chrzanu i czosnku, w zalewie z wody oraz soli. Czasem dodaje się przyprawy i liście winogrona oraz wiśni.
Kiszenie to naturalny proces fermentacji, w której dzięki solance cukry proste z komórek roślin przekształcane są w kwas mlekowy. Kiszenie przedłuża żywotność warzyw, i pozwala przechowywać je dłużej. Na zimę ogórki kisi się w słoikach. Latem często przygotowywane są na bieżąco, w słojach lub kamiennych garnkach.
Smaczne i zdrowe kiszonki
Ogórki kiszone są nie tylko smaczne oraz lekkostrawne, ale i zdrowe. Mają w sobie dużo wody, a wyrazisty smak nadaje im kwas mlekowy, który ma korzystny wpływ na trawienie oraz mikroflorę jelitową. Ponadto takie ogórki wykazują też wiele innych korzystnych oraz prozdrowotnych właściwości. Zawierają dużo błonnika, przyspieszają metabolizm i ograniczają wchłanianie tłuszczu z jedzenia. Są bogate w składniki mineralne oraz witaminy, przeciwutleniacze i bakteriocyny. Co ważne, są też naturalnym probiotykiem. Za minus uznaje się zawartość soli. Warto dodać, że woda z kiszonych ogórków także zawiera składniki odżywcze.
Zupa krem z kiszonych ogórków
Kategoria: zupa, zupa krem, zupa ogórkowa, zupa krem z kiszonych ogórków, krem z kiszonych ogórków, obiad, ogórek, ogórki kiszone, przepisy, blender, nutriStopień trudności średni6
porcje2
godziny50
minutSkładniki
1,5 litra domowego bulionu warzywnego
500 g żeberek wieprzowych
4 średnie lub duże ziemniaki
1 duża cebula
łyżka masła lub oleju
500 g ogórków kiszonych
100 ml śmietanki do zup
kilka gałązek koperku
sól i pieprz
Przygotowanie
- Żeberka umyj, osusz i pokrój na kawałki.
- Cebulę posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę.
- Mięso włóż do garnka, zalej bulionem i zagotuj, zbierz szumowiny i zmniejsz ogień.
- Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około godzinę.
- W międzyczasie na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulkę z ziemniakami do zeszklenia cebuli.
- Dodaj podsmażone ziemniaki z cebulą do bulionu i gotuj około 20 – 25 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Ogórki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, odsącz z zalewy.
- Wyjmij z zupy mięso.
- Dodaj ogórki do zupy i gotuj około 10 minut.
- Pod koniec dodaj odciśniętą zalewę od ogórków i dopraw zupę do smaku solą oraz pieprzem.
- Mięso obierz z kości i pokrój w małe kawałki.
- Dodaj do zupy zaprawioną śmietankę i zblenduj ją na krem.
- Dodaj mięso i podgrzej chwilę, podawaj zupę ogórkową posypaną posiekanym koperkiem.
Uwagi
- Możesz pominąć dodanie do zupy śmietanki.
- Jeśli wolisz jednolity krem, zmiksuj mięso razem z zupą.