Zupa krem z cukinii
2023-10-30Zupa krem z dyni i batatów z imbirem
2023-10-30Mają swoich zwolenników i przeciwników. Warzywne zupy kremy, bo o nich mowa, jednych zachwycają jedwabną konsystencją, innych właśnie to zniechęca. Nie zmienia to faktu, że zależnie od użytych warzyw, są pożywne i pełne wartości odżywczych. To idealna propozycja na jesień, kiedy świeże warzywa sezonowe można wykorzystać do przygotowania rozgrzewających zup. My proponujemy klasykę gatunku kojarzoną z Meksykiem i USA, czyli zupę krem z kukurydzy. To prosta i szybka do przegotowania zupa, którą po ugotowaniu wystarczy zmiksować w blenderze.
Kukurydza to jedno z najważniejszych zbóż uprawianych na świecie. Jest źródłem cennych dla organizmu witamin i składników minerałów, a także błonnika. Zaletą lekko słodkawy smak i słoneczny kolor dominujący w gęstym oraz sycącym kremie z kukurydzy. Minusem może być dość wysoka zawartość węglowodanów. Ale i tak warto wykorzystywać warzywa sezonowe do przygotowania zup.
Zupa krem z kukurydzy
Stopień trudności łatwy2
porcje45
minut150
kcalSkładniki
0,5 l bulionu rosołowego
2 średnie kolby kukurydzy świeżej (opcjonalnie puszka konserwowej)
100 g żółtego sera
1 duża cebula
1 duża łyżka masła
2 łyżki gęstej śmietany (18 lub 36%) – opcjonalnie gęsty jogurt naturalny
słodka papryka
szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
sól i pieprz
Przygotowanie
- Kolby kukurydzy umyj, osusz i obierz z ziaren.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozpuść masło i zeszklij cebulę.
- Podduś na rozgrzanym maśle kukurydzę przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Do kukurydzy wlej bulion i dopraw przyprawami.
- Słodką paprykę zostaw do posypania zupy przed podaniem.
- Zagotuj i dodaj starty ser, podgrzewaj 5 minut mieszając.
- Gotuj około 15 – 20 minut, aż kukurydza zmięknie.
- Wystudź i zmiksuj składniki w blenderze, pod koniec dodaj łyżkę śmietany.
- Przed podaniem udekoruj zupę resztą śmietany.
Uwagi
- Możesz przygotować świeży popcorn i podawać z nim zupę. Albo z kukurydzą z puszki lub prażonym słonecznikiem.
- Jeśli chcesz, żeby zupa była mniej kaloryczna, pomiń żółty ser.