Zupa krem z marchewki i batata
2024-01-22Kremowa zupa chrzanowa
2024-01-22Zupy kremy to zdrowe potrawy, w których można zamknąć bogaty wachlarz smaków i wartości odżywczych. Od smaków bardziej tradycyjnych, po orientalne czy egzotyczne. Od warzyw po owoce, różne dodatki i przyprawy. Takie zupy mogą byś podawane jako danie obiadowe, jak również samodzielna przekąska w ciągu dnia. Łatwo je przygotować przy użyciu blendera. Nasza propozycja to kierunki orientalne oraz tropikalne, czyli zupa krem z mango z dodatkiem imbiru i limonki. Rozgrzewające właściwości imbiru świetnie sprawdzą się w zimowe dni, przełamując nieco słodki smak mango.
Soczysty, tropikalny owoc mango ma orzeźwiający i słodki smak, z lekko kwaśną nutą. Jest źródłem wielu witamin i minerałów, przeciwutleniaczy, luteiny oraz enzymów. Wykazuje właściwości prozdrowotne oraz antyoksydacyjne, a przy tym jest niskokaloryczny. Minusem dla niektórych osób może być obecność szczawianów. Mango dodaje się nie tylko do deserów, ale też do sałatek i dań wytrawnych.
Nie każdy lubi charakterystyczny smak i zapach imbiru, jednak dodany do potraw nadaje im innego charakteru. Jego składniki i właściwości warto włączać do diety. Imbir lekarski to znana od tysięcy lat roślina lecznicza. Dzięki swojemu działaniu, korzystnie wpływa na organizm i zdrowie człowieka, Wspiera układ pokarmowy, ma też właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe, przeciwbólowe, wykrztuśne i rozgrzewające. Zawiera w dużej ilości olejek imbirowy, któremu zawdzięcza swoje właściwości. Zawiera również witaminy i składniki mineralne.
Zupa krem z mango z dodatkiem imbiru
Stopień trudności łatwy4
porcje30
minut300
kcalSkładniki
400 ml mleczka kokosowego
200 ml soku pomarańczowego
100 ml jogurtu naturalnego (opcjonalnie greckiego)
2 szt. mango
10 g świeżego imbiru
1 cm papryczki chili
sok z połowy limonki
sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)
oliwa z oliwek – około 2 łyżek
listki świeżej mięty
Przygotowanie
- Mango obierz i pokrój w kostkę.
- Obierz imbir i drobno posiekaj.
- Papryczkę oczyść i drobno posiekaj.
- W garnku rozgrzej oliwę, dodaj imbir oraz papryczkę i chwilę przesmaż.
- Dodaj mango, wymieszaj i przesmaż przez parę minut.
- Dodaj sok pomarańczowy i duś około 10 minut, aż mango nieco zmięknie.
- Dodaj mleczko kokosowe i sok z limonki, wymieszaj, w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem i gotuj jeszcze około 5 minut.
- Po wystudzeniu zmiksuj na gładki krem.
- Podawaj podgrzaną zupę z kleksem z jogurtu, udekorowaną listkami mięty.
Uwagi
- Jeśli wykorzystujesz mango z puszki, możesz sok użyć zamiast soku pomarańczowego, lub dodać go do niego.
Możesz pominąć papryczkę chili, jeśli nie lubisz przesadnie ostrych smaków.