
Galette z jabłkami i cynamonem
2025-02-11
Donuty
2025-02-13Zupa pieczarkowa to dla wielu osób jedna z lepszych zup. Idealna na lekki obiad albo jako pierwsze danie. Trochę pracochłonna, ale mimo to dość prosta w przygotowaniu. Z jednej strony delikatna, z drugiej aromatyczna. Odpowiednie triki pozwolą wydobyć z pieczarek maksimum aromatu. Warto bowiem zachować ich naturalny smak, a jednocześnie nieco go wzbogacić oraz wzmocnić. Podsmażana cebula sprawia, że smak zupy jest głębszy i delikatnie słodszy. Uprzednie podsmnażenie na niej pieczarek uwalnia ich aromat. Śmietanka nadaje kremowości i łagodzi nieco ostrość. Przedstawiamy przepis na zupę pieczarkową na domowym bulionie. I przy okazji obalamy mit, że grzyby nie są zdrowe.
Czy pieczarka to grzyb?
Pieczarki to grzyby, najbardziej znane jadalne i najbardziej rozpowszechnione w kuchni europejskiej. Te, które kupujemy w sklepach, są hodowane przez specjalistów, którzy wiedzą, jakie warunki są potrzebne do ich uprawy. Można je kupić przez cały rok dzięki szeroko rozwiniętej hodowli, o której pierwsze wzmianki pochodzą z początku XVIII wieku. Choć jako pierwsi w Europie zaczęli je hodować w XVI wieku Francuzi. Długo były uznawane za produkt wykwintny, walorami porównywany do trufli. Obecnie po Holandii Polska jest na drugim miejscu wśród europejskich producentów, co istotne, cenionych przez smakoszy pieczarek. Jest liderem z ilością 1/4 produkcji całej Unii Europejskiej.
Wyróżnia się około 300 gatunków, ale najbardziej znane nam ze sklepów to pieczarki dwuzarodnikowe. Pod względem uprawy grzybów hodowlanych zajmują 4 miejsce na świecie. Mają białe kapelusze i miąższ, są lekkie oraz delikatne w smaku. W ostatnich latach dość popularna staje się większa oraz ciemniejsza pieczarka portobello o intensywniejszym smaku.
Grzyby – mają czy nie mają wartości odżywcze?
Wydawać by się mogło, że pieczarki to bezwartościowy produkt, który jada się jedynie dla ich smaku. Być może ten pogląd wynika z faktu, że grzyby jako takie postrzegane są za bezwartościowe, a do tego ciężkostrawne. Faktycznie, nie wyróżniają się większą zawartością prozdrowotnych składników, jednak też mogą być wartościowym elementem diety. W rzeczywistości są źródłem składników odżywczych takich jak witaminy, minerały, białko, błonnik czy związki aktywne biologicznie, które mogą wspierać niektóre aspekty zdrowia. Do tego nie są kaloryczne, zawierają bardzo mało tłuszczów. Można nadmienić, że grzyby jako wyjątek zawierają, w niedużej ilości, ale tak nam potrzebną witaminę D, spotykaną tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Najwięcej znajduje się w rybach, a niewiele w produktach mlecznych. Ta informacja może być istotna dla wegan.
Oczywiście nie należy pominąć także faktu, że z tymi wartościami to chodzi o grzyby jadalne. Bo każdy wie, że są i trujące, które, co gorsza łatwo pomylić z tymi pierwszymi. Ale to przede wszystkim grzyby leśne. Jeśli chodzi o pieczarki, to raczej nie kojarzą się z grzybami trującymi. Warto jednak wiedzieć, że poza hodowlanymi, w środowisku naturalnym można spotkać gatunki rosnące na polach, łąkach i w lasach. W większości są jadalne, ale kilka odmian jest trujących. Dlatego po pieczarki warto udać się nie na łono natury, tylko do sklepu. Tym bardziej że w odróżnieniu od grzybów leśnych, w sprzedaży są produktami tanimi, a do tego uniwersalnymi.
Właściwości pieczarek
Pieczarki mają zwartą strukturę, dzięki czemu są pożywne. Stanowią źródło witamin z grupy B oraz D i PP oraz lektyn i błonnika. Zawierają wiele składników mineralnych, między innymi potas. To jeden z niewielu naturalnych produktów bogatych w białko roślinne, które dla wegan i wegetarian może być zamiennikiem białka zwierzęcego z mięsa. Ponadto mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Ziemniaki również stanowią źródło cennych składników takich jak witamina B6 i C oraz minerałów, w tym potasu. Wraz z pieczarkami stworzą pyszny i zdrowy duet. Wesprze to domowy bulion, który z pewnością jest wartościowszy niż gotowy.
Zupa pieczarkowa
Kategoria: zupa pieczarkowa, zupa, pieczarki, obiad, lunch, gotowanie, przepisyStopień trudności średni6
porcje2
godziny1
godzina40
minutSkładniki
2 litry wody
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
opcjonalnie kawałek pora
1 cebula
2 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
1,5 łyżeczki soli
czarny pieprz – około pół łyżeczki
500 g pieczarek
1 większa cebula
2 ziemniaki
sól i czarny pieprz
100 ml śmietanki 30%
płaska łyżka mąki
łyżka masła
natka pietruszki lub koperek
Przygotowanie
- Włoszczyznę obierz i pokrój w mniejsze kawałki.
- Do garnka wlej wodę, dodaj warzywa i zagotuj.
- Zmniejsz ogień do minimum i dodaj przyprawy.
- Gotuj pod przykryciem około godziny, po czym wyłów warzywa i przyprawy.
- Po 20 minutach gotowania dodaj obraną i opaloną nad palnikiem cebulę.
- Drugą cebulę pokrój w kostkę.
- Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki lub półplasterki.
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj pieczarki, usmaż je, doprawiając solą i pieprzem.
- Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę.
- Dodaj ziemniaki do pieczarek i chwilę przesmaż razem.
- Zawartość patelni dodaj do gotowego bulionu, zagotuj i gotuj około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- W 1/3 szklanki wody rozmieszaj mąkę, dodaj śmietankę i nabierkę bulionu.
- Wymieszaj i wlej do zupy, żeby ją zagęścić.
- Ponownie zagotuj.
- Podawaj zupę pieczarkową posypaną posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Uwagi
- Długość gotowania bulionu zależy od wielkości kawałków warzyw. Możesz przygotować też bulion drobiowy, na podane proporcje dodaj porcję rosołową albo 2 nogi lub ćwiartki z kurczaka. Gotuj wtedy bulion odpowiednio dłużej, żeby mięso się ugotowało.
- Do zupy pieczarkowej najlepiej wybieraj pieczarki młode, świeże, bez ciemnych plam, o jasnej i jędrnej konsystencji oraz jasnej barwie kapelusza. To zapewni lepszy smak i aromat.