Pieczone skrzydełka w panierce panko
2024-01-09Zapiekany camembert z żurawiną
2024-01-09Szaszłyki to rodzaj dania, które składa się z kawałków mięsa, warzyw, owoców i innych składników, nadzianych na długi patyczek, w różnych zestawieniach. Nie tylko dobrze smakują, ale też świetnie się prezentują. Zwykle składniki nadziewa się na przemian, co przy użyciu na przykład kolorowych warzyw, wygląda bardzo apetycznie i efektownie. Szaszłyki można piec w piekarniku lub na rożnie. Jednak najbardziej kojarzą się z grillowaniem. Nasza propozycja to szaszłyki z karkówki z dodatkami, przyrządzone we frytkownicy beztłuszczowej, które można robić przez cały rok.
Wbrew obiegowym opiniom, wieprzowina zawiera wiele pożytecznych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały oraz pełnowartościowe, łatwo przyswajalne białko, niezbędne aminokwasy i kwas oleinowy. Karkówka jest mięsem w różnym stopniu poprzerastanym tłuszczem, który jest nośnikiem smaku. Jest to mięso dość kaloryczne, dlatego warto je właściwie przyrządzać, bez dodatkowego tłuszczu, na przykład gorącym powietrzem. Zawiera jednak wartościowe składniki, takie jak żelazo, białko i witaminy z grupy B.
Szaszłyki z karkówki i suszonych śliwek
Stopień trudności łatwy4
porcje40
minut15
minutSkładniki
500 g karkówki (opcjonalnie łopatki wieprzowej)
boczek w plastrach – około 15 sztuk (najlepiej chudy, wędzony)
200 – 250 g dużych suszonych śliwek
10 szalotek
4 gałązki świeżego rozmarynu
4 łyżki oleju rzepakowego
granulowany czosnek
papryka czerwona
odrobina pieprzu cayenne
sól i czarny pieprz
Przygotowanie
- Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
- Pokrój w grubszą, około 3 cm kostkę.
- W misce wymieszaj olej z posiekanym rozmarynem i przyprawami.
- Dodaj pokrojone mięso, dokładnie wymieszaj, przykryj i wstaw na pół godziny do lodówki.
- Cebule obierz i przekrój na pół.
- Śliwki zawiń w plasterki boczku.
- Na patyki nadziewaj na przemian mięso, cebulkę i śliwki z boczkiem.
- Piecz partiami we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 180ºC około 15 minut.
Uwagi
- Szalotki możesz przed krojeniem zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia.
Ilość szalotek, śliwek i plasterków boczku dopasuj do ilości kostek mięsa, żeby nadziewać je naprzemiennie.
Ilość przypraw dopasuj do smaku i preferencji, możesz przyjąć proporcje – razem pół łyżeczki na każde 100 gram mięsa.