Zapiekany camembert z żurawiną
2024-01-09Chałka z kruszonką
2024-01-09Zapiekanki z pieczarkami można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Charakterystyczny smak tych grzybów i ciągnący się ser na ciepło mają wielu zwolenników. Jednak gotowe zapiekanki mogą zawierać podejrzane i niezbyt zdrowe składniki. A do tego nie dostarczają wielu wartości odżywczych. Dlatego my proponujemy przygotować samodzielnie domową zapiekankę z pieczarkami. Mamy wtedy pewność co do składników, a pieczarki nie będą nieapetyczną miazgą. Można ją szybko przyrządzić we frytkownicy beztłuszczowej. Pyszne i proste, na obiad, kolację czy jako przekąska.
Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów na świecie. Mają delikatny, mięsisty smak, który staje się intensywniejszy podczas obróbki cieplnej. W zależności od odmiany, mają kolor od białego do brązowego.
Pieczarki są niskokaloryczne, ale bogate w białko oraz błonnik. Dostarczają wielu witamin i składników mineralnych. To źródło między innymi witaminy D, witamin z grupy B, potasu, miedzi i selenu. Można je spożywać na surowo, a także dusić, smażyć, piec czy grillować.
Zapiekanka z pieczarkami i serem
Stopień trudności łatwy4
porcje30
minutSkładniki
4 duże, pszenne bułki (można wykonać samodzielnie)
400 g pieczarek
150 g startego sera – mozzarella lub cheddar
1 cebula
2 łyżki masła (lub olej roślinny)
masło czosnkowe, ziołowe lub zwykłe do posmarowania bułki
sól i pieprz
ketchup, majonez lub sos czosnkowy do podania
Przygotowanie
- Pieczarki umyj, osusz i pokrój drobno lub w plastry, albo zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulkę i przesmaż do zeszklenia.
- Dodaj pieczarki i smaż około 5 minut co chwilę mieszając, tak żeby woda odparowała.
- Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Bułki przetnij i posmaruj każdą stronę masłem czosnkowym lub zwykłym (możesz pominąć).
- Na każdą połowę nałóż farsz pieczarkowy i posyp startym serem.
- Piecz partiami we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do 180ºC około 5 minut, żeby ser się roztopił.
Uwagi
- Zapiekankę możesz podawać posypaną posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Możesz przed pieczeniem dodać pokrojoną w kostkę szynkę.