Frytki z batatów
2024-02-05Pieczone pierogi drożdżowe
2024-02-05Ciastka owsiane to rodzaj płaskich ciasteczek przygotowywanych na bazie płatków owsianych zwykle z użyciem mąki, z różnymi dodatkami, owocami, bakaliami i innymi składnikami. To szybki w przygotowaniu deser, który zarazem jest bardzo zdrowy. Dzięki płatkom owsianym zawiera wiele cennych substancji odżywczych. To świetna propozycja na drugie śniadanie, piknikową przekąskę czy po prostu ciastko do podjadania w dowolnym czasie i miejscu, gdy przychodzi na to ochota. Można dodać, że są to jedne z najtańszych ciastek do upieczenia. Nasza propozycja to ciasteczka owsiane z jabłkową nutą, smażone we frytkownicy beztłuszczowej.
Owies zawiera wiele składników odżywczych i jest podstawą zrównoważonej diety. Płatki owsiane zalicza się do produktów prozdrowotnych. Mają wysoką zawartość witamin, minerałów, białka, błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych i substancji antydepresyjnych. Porcja płatków owsianych to źródło witamin z grupy B, między innymi B1 i B6, sodu, potasu, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, miedzi i selenu. Płatki są sycące i stanowią też źródło energii.
Jako ciekawostkę można dodać, że ciasteczka owsiane pochodzą ze Szkocji, z czasów średniowiecza. Pierwszy przepis w książce kucharskiej opublikowano dopiero w 1896 roku w Stanach Zjednoczonych. Ciasteczka owsiane stały się bardzo popularne w tym kraju, gdzie określa się je jako zdrową żywność. Oryginalna receptura opiera się na płatkach owsianych, mące pszennej, cukrze, jajkach oraz przeprawach. Rodzynki, bakalie i inne dodatki zaczęto stosować dopiero z czasem.
Ciasteczka owsiane
Stopień trudności łatwy6
porcje25
minut15
minutSkładniki
350 g płatków owsianych
200 ml pulpy jabłkowej lub przecieru bądź musu z jabłek
2 łyżki mąki
1 duże jajko
2 płaskie łyżki cukru
odrobina oleju
odrobina proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
- Do miski włóż płatki owsiane i mąkę.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
- Masa powinna być w miarę gęsta i klejąca, jeśli potrzeba dodaj mąki lub więcej przecieru.
- Z masy uformuj kulki, a następnie rozpłaszcz je na placuszki.
- Smaż partiami w pojedynczych warstwach we frytkownicy beztłuszczowej nagrzanej do temperatury 180ºC 10 minut na jednej stronie, a następnie 4 – 5 minut po przewróceniu na drugą. Użyj pojemnika lub wyłożonego papierem do pieczenia kosza.
Uwagi
- Możesz pominąć cukier, jeśli chcesz żeby ciasteczka były mniej kaloryczne.
Możesz wypróbować wersję bez pulpy i cynamonu, z miodem i opcjonalnie suszoną żurawiną lub innymi bakaliami.
Pulpa jabłkowa jest produktem ubocznym przygotowania soku z jabłek. Jeśli posiadasz wyciskarkę, możesz zrobić sok, wykorzystać wytłoczyny, a ciasteczka podawać razem z sokiem.